Duitse witte wijn
Bij Wijn Queeste bestel je jouw Duitse witte wijn snel en eenvoudig online! Kies een van de heerlijke witte wijnen uit ons ruime assortiment.
-
Kolonne Null Sparkling Cuvée Blanc (0,375 liter)
-
Ansgar-Clüsserath Trittenheimer Apotheke Riesling trocken
Niet op voorraad
-
Ansgar-Clüsserath Trittenheimer Apotheke Riesling Spätlese
-
Ansgar-Clüsserath Steinreich Riesling trocken
-
BIO Wittmann Niersteiner Riesling
Niet op voorraad
-
BIO Wittmann Gundersheimer Riesling
-
Frau Ehrhard “natürlich” Riesling trocken
Prijs per fles: €22.70
-
Carl Ehrhard Blanc de Noirs Spätburgunder
Prijs per fles: €12.45
-
BIO-DEM Eymann Toreye Ménage à Trois
Prijs per fles: €15.95
-
BIO-DEM Eymann Riesling extra brut
Niet op voorraad
-
Carl Ehrhard Berg Rottland Riesling Spätlese
Prijs per fles: €18.95
-
Herr Ehrhard unfiltered Riesling trocken
Prijs per fles: €14.95
Duitse witte wijn
Wijnliefhebbers hebben een ruim aanbod aan Duitse kwaliteitswijnen. Dat komt door de variatie aan; wijnbouwgebieden, grondsoort, klimaat en druivenrassen. Of je nu een luxe diner organiseert of een gezellige avond met vrienden, onze witte wijnen uit Duitsland zijn ideaal voor verschillende gelegenheden.
Oorsprong Duitse wijnen
De Romeinen introduceerde 2000 jaar geleden de eerste wijnbouw in Duitsland. De eerste wijngaarden werden aangelegd op het gebergte van Moezeldal. Later werden er ook wijngaarden aangelegd langs de oevers van de Rijn. Aan het eind van de 19de eeuw, ontwikkelde de Duitse wijnen enorm. Dit kwam door; nieuwe inzichten in wijnbouw, vinificatieprocedure en keldertechnieken. De Duitse wijnproducenten ontwikkelde veel nieuwe en smakelijke wijnen, door druivenrassen met elkaar te mengen.
Kenmerken van Duitse wijnen
Je herkent de Duitse wijn aan zijn zoete of droge smaak. Duitsland kent veel variatie in; grond, druivenrassen en klimaat. Hierdoor lopen de smaken erg uiteen. De belangrijkste witte druivenrassen zijn riesling, rivaner en silvaner. Het pareltje van het land is toch wel de Rieslingdruif.
Duitse wijnbouw
Voor de Duitse wijnen zijn 3 elementen bepalend, namelijk; de bodemsamenstelling, het koele klimaat en de ligging van de wijngaarden. Elke regio heeft een andere bodemsamenstelling, waardoor de smaak van de wijnen erg verschilt. Doordat de druiven op steile hellingen zijn geplant, krijgen deze meer zon en warmte. Duitsland heeft meer als 100.000 hectare aan wijngaarden en wordt onderverdeeld in 13 wijnbouwgebieden.
- Baden
- Mosel
- Ahr
- Rheingau
- Mittelrhein
- Nahe
- Rheinhessen
- Franken
- Hessische Bergstrasse
- Württemberg
- Pfalz
- Saale-Unstrut
- Sachsen
De wijnbouwgebieden zijn onderverdeeld in districten, die weer opgesplitst wordt in een specifieke wijngaard of meerdere wijngaarden.
Duitse druivenrassen
De belangrijkste witte druivenrassen uit Duitsland zijn; riesling, rivaner en silvaner. Franconia is een bijzondere wijn uit Duitland. De witte wijn is samengesteld uit 3 gekruiste druifsoorten, namelijk de; kerner, scheurebe en bacchus.
Classificatie van de Duitse wijnen
De kwaliteitswijnen uit de 13 gebieden voldoen aan hoge kwaliteitsnormen van de Duitse wijnwetgeving. De Duitse wijnen komen in de volgende varianten; een droge, halfdroge en zoete versie. Op het etiket van de fles kun je zien wat voor druiven er zijn gebruikt voor de wijn en of de druiven veel suikers bevatten.
- Auslese: volrijpe druiven
- Beerenauslese: geselecteerde overrijpe druiven, vaak druiven aangetast door rotting
- Trockenbeerenauslese: druiven aangetast door rotting
- Kabinett: licht en droog
- Spätlese: late oogst, krachtiger dan Kabinett
- Eiswein: de druiven worden bevroren geplukt en geperst
Er staat super veel gemeld op een wijn etiket, hierdoor is de informatie die je zoekt moeilijk te vinden. In het jaar 2000 zijn er 2 vermeldingen toegevoegd aan het etiket.
- Seleccion: een superieure droge wijn, die gemaakt is van met de hand geplukte druiven uit één specifieke wijngaard. De wijnen hebben een extra kwaliteitskeuring. De wijn wordt vaak geschonken bij een luxe diner of een speciale gelegenheid.
- Classic: Droge wijn uit een van de 13 wijnregio’s en gemaakt van druivenrassen uit eigen streek. De wijn wordt vaak geschonken bij; een gerecht, een borrelhapje of gewon op zichzelf.
Hoelang kan je een gesloten fles witte wijn bewaren?
We delen de witte wijnen op in 3 categorieën:
- Frisse witte wijn kan je vaak 1 jaar bewaren buiten de koelkast. Pas als je de wijn wilt gebruiken zet je de fles in de koelkast. Let hierbij op de serveertemperatuur.
- Volle witte wijn met houtrijping kan je vaak 2 tot 4 jaar bewaren buiten de koelkast. Pas als je de wijn wilt gebruiken zet je de fles in de koelkast. Let hierbij op de serveertemperatuur.
- Zoete witte wijn kan je 2 tot 8 jaar bewaren buiten de koelkast. Dessertwijn kan je tientallen jaren bewaren buiten de koelkast. Pas als je de wijn wilt gebruiken zet je de fles in de koelkast. Let hierbij op de serveertemperatuur.
Hoelang kan je een open fles witte wijn bewaren?
Een open fles witte wijn kan je 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Lekkerder wordt de wijn er niet van. Een geopende fles wijn ontwikkelt zich snel en is na een paar dagen al geoxideerd. Het gevolg ervan is dat de wijn zijn aroma’s en smaak verliest.
Hoe controleer je of de wijn nog goed is?
Er zijn geen richtlijnen om dit te controleren. Je kunt het beste een beetje proeven. Smaakt de wijn zuur? Dan is deze geoxideerd en niet meer goed.