Amerikaanse rode wijn
Bestel jouw favoriete rode wijn uit de Verenigde Staten snel en een eenvoudig online!
-
Pareto’s Estate Cabernet Sauvignon
Prijs per fles: €12.95
-
District 7 Estate Grown Pinot Noir
Prijs per fles: €14.95
-
Maggy Hawk Unforgettable Pinot Noir
Prijs per fles: €90.75
-
Maggy Hawk Stormin’ Pinot Noir
Prijs per fles: €85.00
-
The Rib Tickler Shiraz
-
Duckhorn Vineyards Napa Valley Cabernet Sauvignon
-
Decoy California Merlot
Prijs per fles: €24.95
-
Fundamental Pinot Noir
Prijs per fles: €24.95
-
Fundamental Cabernet Sauvignon
Prijs per fles: €24.00
-
Duckhorn Vineyards Napa Valley Merlot
Prijs per fles: €53.00
-
Duckhorn Vineyards Postmark Cabernet Sauvignon
Prijs per fles: €28.95
-
Duckhorn Vineyards Greenwing Cabernet Sauvignon
Prijs per fles: €29.00
Amerikaanse rode wijn
De beste Amerikaanse wijnen komen uit de Golden State. Golden state is een bijnaam voor California. Het zonnige klimaat zorgt voor heerlijke wijnen met een fruitig karakter. Lees hier alles over rode wijn uit Amerika!
De oorsprong van de Amerikaanse wijnbouw
In de 16e eeuw legden Spaanse kolonisten de basis voor de Amerikaanse wijnbouw. In 1779 werd de eerste wijngaard aangeplant. De eerste eeuwen was de wijnbouw in Amerika van slechte kwaliteit. Daarnaast kregen wijnmakers te maken met een drooglegging. Dit verbood alle alcohol in Amerika. Pas tegen het einde van de drooglegging in 1933 werden nieuwe wijngaarden beplant. Pas in 1965 werd de kwaliteit van de Amerikaanse wijnen beter. De nieuwe wijnmakers richten zich vooral op de Franse druiven. De wijn werd gerijpt op vaten van Frans eikenhout en er werd veel zorg aan de vinificatie besteed. Dit zorgde voor veel prijswinnende wijnen met California als topproducent.
Amerikaanse wijnstreken
Amerika staat op nummer 4 als wijnproducent. Het land kent 3 grote wijnstreken met 228.000 hectaren aan wijngaarden.
- California: is de grootste wijnstreek in Amerika. Binnen de staat wordt onderscheid gemaakt tussen kleinere wijngebieden. De zonnige staat met een gelijkmatig klimaat zorgen ervoor dat de wijn ieder jaar van top kwaliteit zijn. De dagen zijn warm en droog en de nachten koel. Het seizoen waarin de druiven groeien is erg lang. Dit zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen en een fruitige smaak ontwikkelen. Californische wijnen hebben een fruitig karakter met een medium zuurgraad.
- Het noordwesten: deze wijnstreek ligt grotendeels in de staat Washington State. De wijngaarden zie je vooral terug langs de stille oceaan. De wijnstreek is iets kouder als California, waar vooral rode wijnen worden geproduceerd met rijpe fruit aroma’s en een hoge zuurgraad.
- Het noordoosten: helemaal aan de andere kant van Amerika liggen de Noordoostelijke wijngaarden. Dit gebied staat vooral bekend om hun hybridedruiven, deze zijn enorm sterk en overleven de ijskoude Amerikaanse winters!
De 5 wijnstreken van California
- Central Coast: van San Francisco naar het zuiden tot Santa Barbara
- South Coast: van Ventura tot San Diego
- North Coast: het kustgebied ten noorden van San Francisco
- Sierra Foothills: ten westen van het gebergte
- Central Valley: vallei tussen Sacramento en Bakersfield
Deze regio’s zijn elk weer onderverdeeld in wijnbouwgebieden, de American Viticultural Area’s. AVA betekent dat 85% van de gebruikte druiven uit de ‘American Viticultural Area’s’ moet komen. Verder zijn er geen richtlijnen of regelgeving waar de wijnmakers zich aan moeten houden.
Wat zijn hybridedruiven?
Een hybride ras is een kruising tussen een druivenras van de Vitis Vinifera met een ander druivenras. Dit wordt gedaan om een nieuw druivenras te creëren dat beter bij het gebied past.
Amerikaanse rode druivenrassen
Amerika kent maar liefs 7 groten druivenrassen, waarvan 5 blauwe druivenrassen zijn. Tegenwoordig is zo’n 60% van de wijngaarden beplant met blauwe druivenrassen en 40% met witte druiven. We zetten hieronder de 5 bekendste blauwe druivenrassen op een rijtje:
- Cabernet Sauvignon
- Merlot
- Pinot Noir
- Syrah
- Zinfandel
Heerlijke blauwe druifsoorten voor de lekkerste rode wijnen.
De grootste rode wijn van Amerika
Cabernet Sauvignon word het meest gebruikt voor rode wijn. Californische Cabernet hebben vaak een intens bouquet van; bramen, kersen en ander donker fruit. Daarnaast hebben ze een volle smaak en een stevige afdronk. Dit maakt de lekkerste rode wijn uit Amerika.
Hoelang kan je rode wijn op dronk bewaren?
Kies je een rode wijn die al op dronk is? Dan kun je de wijn 1 tot 3 jaar lekkerhouden. Dit geld vanaf het oogstjaar die op het etiket vermeld staat. Bewaar een dichte fles altijd buiten de koelkast.
Hoelang kan je een rode bewaarwijn bewaren?
Bewaarwijnen kunnen meestal 5 tot 10 jaar bewaard worden. Dit ligt aan het soort wijn en wat er op de etiket staat vermeld. Een bewaarwijn is niet lekker als je hem koopt, omdat de wijn verder moet ‘ontwikkelen’. In de loop van de tijd, krijgt de wijn een zachtere en subtielere smaak. Bewaar dichte flessen wijn altijd buiten de koelkast.
Hoelang kan je een open fles rode wijn bewaren?
Rode wijn word meestal maar 1 dag bewaard. Waarom? Wijn uit de koelkast verliest aroma en smaakt steeds zuurder.
Hoe controleer je of de wijn nog goed is?
Er zijn geen richtlijnen om dit te controleren. Je kunt het beste een beetje proeven. Smaakt de wijn zuur? Dan is deze geoxideerd en niet meer goed.