Lasagne bolognese

Lasagne is een van de grootste klassiekers in Italië. Het gerecht wordt ook wel pasta al forno genoemd. Het gerecht bestaat uit; pasta, groente, gehakt, bechamelsaus en kaas.
De vellen pasta absorbeert het vocht van de saus. Hierdoor ontstaat er een stevige ovenschotel die je makkelijk kunt snijden.

In dit artikel:

Soorten lasagne

Even genoeg van de klassieke lasagne en ben je opzoek naar inspiratie?
Je kunt bij het maken van de ovenschotel erg veel variëren. Je vind hier de top 5 bekendste lasagnes. Makkelijk en leuk om te maken!

  1. Zalm, spinazie, crème fraÎshe en kaas
  2. Pompoen, zoete aardappel, tomatensaus en geitenkaas
  3. Champignon, spinazie, walnoot en geitenkaas
  4. Aubergine, courgette, ui, kaassaus en tomatenkaas
  5. Kip, tomatensaus, ui, paprika, courgette, bechamelsaus en geraspte kaas

Lasagne recept

Hieronder vind je een leuk en makkelijk lasagne recept. Je vindt hier ook een ingrediënten-, materialen- en allergenenlijst. Daarnaast lees je waarop je moet letten bij het maken van lasagne.
De bereidingstijd bedraagt 60 minuten
Recept op basis van 3 a 4 personen
Wordt geserveerd als hoofdgerecht

Ingrediënten lasagne bolognese

Ingrediënten voor lasagne bolognese:

  • 1 x pak lasagnevellen
  • 1 x blik gehakte tomaten of 1 x 250 ml tomato frito
  • 200 ml crème fraÎshe
  • 1/2 x aubergine
  • 1/2 x courgette
  • 1 x ui
  • ½ winterpeen
  • 250 gram gehakt
  • aromazout naar wens
  • olie naar wens
  • cajun naar wens

Lasagne bolognese maken

In deze video leg ik uit hoe je lasagne kan maken.

In 20 stappen lasagne bolognese maken:

0:00 stap 1 – Verwijder de schil van de ui en snij daarna in halve ringen
1:13 stap 2 – Druk de knoflook plat met de zijkant van je koksmes, verwijder de schil en snij de knoflook zo kleine mogelijk
2:23 stap 3 – Snij de courgette in plakken van 2 cm, snij daarna in stroken van 2 cm. Snij van de stroken blokjes
3:35 stap 4 – Snij het vruchtvlees van de paprika en snij de paprika in blokjes
4:55 stap 5 – Snij gelijke plakken van de aubergine, snij daarna in gelijke stroken. Snij van de stroken gelijke blokjes
5:55 stap 6 – Verwijder de kroontjes van de tomaten en snij in blokjes
7:45 stap 7 – Zet al je ingrediënten en benodigdheden klaar
8:03 stap 8 – Verwarm 1 a 2 el olijfolie in de pan
8:30 stap 9 – Bak het gehakt gaar en breng tussendoor op smaak met cajun
9:57 stap 10 – Voeg de uien en de knoflook toe aan het gehakt en bak mee
10:56 stap 11 – Voeg de; courgette, aubergine, en paprika toe en bak mee
12:37 stap 12 – Breng het mengsel op smaak met zout
13:13 stap 13 – Voeg de tomaten blokjes toe
13:54 stap 14 – Voeg de tomaten puree toe en bak kort mee
14:23 stap 15 – Voeg de tomaten frito toe
14:55 stap 16 – Voeg je bouillonblokje toe en laat nog even door pruttelen
16:25 stap 17 – Proef je saus voordat je je lasagne opbouwt! Breng op smaak naar wens met; zout, peper en cajun
17:49
stap 18 – Beginnen met het opbouwen van je lasagne. Zorg ervoor dat je begint met 1 laagje saus op de bodem. Dit voorkomt dat de lasagnebladen aanbranden. Leg hierboven op je lasagne vellen, daarna weer een lepel saus. Herhaal dit 3 of 4 keer. Je eindigt altijd met een laagje saus bovenop!
21:32
stap 19 – Bedek de ovenschaal met kaas
22:00 stap 20 – Zet de lasagne 30 tot 45 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden Celsius

 

Allergenenlijst

Let op de allergenen zijn gebaseerd op het bovenstaande recept!
Dit gerecht bevat de volgende 2 allergenen:

  1. Gluten
  2. Lactose

Tegenwoordig heb je ook glutenvrije pasta. Je kunt de melkproducten door plantaardige producten vervangen. Je proeft bijna geen verschil en je kunt alsnog je maaltijd maken.

Meest gestelde vragen

Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over lasagne.

Kan je lasagne bewaren?
Bewaar de lasagne 2 dagen in de koelkast. Let op! Pasta is bacterie gevoelig. Koel het gerecht eerst goed terug voordat je het afgedekt in de koelkast plaatst. Je kunt lasagne 1 maand lang invriezen.

Is lasagne bolognese gezond?
Je kunt het gerecht zo gezond maken als je zelf wilt. Koop je het kant en klaar in? Dan weet je natuurlijk niet welke kruiden en ingrediënten er gebruikt worden.
Als je een gezond eetpatroon wilt aanhouden is het slim om je eigen eten te maken. Zo wordt je bewuster van wat je aan je gerecht toevoegt.
Vervang melk producten door plantaardige producten en voeg meer groente toe dan vlees. Beperk de hoeveelheid zout die je normaal gesproken toevoegt. Dit zijn al kleine stappen om de gezonde richting op te stappen. Hieronder vind je meerdere variaties op het klassiek Italiaanse gerecht.

Wat eet je bij lasagne bolognese?
Het gerecht wordt vaak geserveerd zonder extra componenten. Je kunt natuurlijk wel componenten toevoegen. Ik vind het zelf erg lekker om er stokbrood met kruidenboter bij te eten. Je kunt het brood ook in de saus dippen.
Ik vind het ook lekker om een kleine basis salade bij te maken. Dit zorgt voor een frisse draai aan het gerecht. Het knapperige van de sla weegt goed op tegen de uitgesproken smaak van dit gerecht.

Welke wijn bij lasagne bolognese?
Kies voor een rode wijn bij dit machtige gerecht. Waarom? Rode wijnen sluiten beter aan op gerechten met een tomatensaus.
Rode wijn heeft vaak een hogere zuurgraad dan witte wijn. Een hogere zuurgraad sluit beter aan op zure ingrediënten, zoals geitenkaas en tomaten.

Welke rode wijn bij lasagne bolognese?
Barbera, Merlot, Sangiovese of Tempranillo zijn de wijnen die het beste passen bij pasta’s met tomatensaus.
We maken hieronder een overzichtje van de wijn en spijs combinatie. Elke wijn heeft zijn eigen karakter en smaak.
Barbera is een Italiaanse volle wijn met een fruitig karakter. De druiven worden gerijpt in houten vaten. Hierdoor krijg de wijn een volle en zwoele smaak.
Barbera wordt vaak gedronken bij zure en vettige gerechten. Waarom? De wijn heeft een hoge zuurgraad die goed opweegt tegen zure en vettige smaken. De wijn zorgt voor een mooi smaak balans.

Merlot is een zwoele rode wijn. De wijn heeft een medium tot hoog tannine gehalte en zuurgraad. De smaken van; framboos, pruimen en kersen zorgen voor een mooi smaakbalans.
Merlot heeft een zacht karakter, waardoor dit de perfecte wijn is voor een beginnende rode wijndrinker. Houtgerijpte Merlot wordt vaak geschonken bij vleesgerechten. Een Merlot zonder houtrijping wordt vaak geschonken bij tomaten, kazen en kip.

Sangiovese is een van de bekendste druifsoorten uit Italië. De druif groeit in Toscane en is vaak de basis voor andere rode wijnen. Het een fruitige rode wijn met de smaken van; kersen, vijgen en aardbeien.
De wijn heeft een hoog tannine gehalte en zuurgraad. Je kunt Sangiovese het beste schenken bij gerechten of producten met een uitgesproken smaak. Denk aan; vlees, wild, harde kazen, pasta of pizza.

Tempranillo is een rode wijn met toegankelijke smaken. De wijn heeft een medium tanninegehalte en een lage zuurgraad. Perfect voor een beginnende rode wijndrinker dus!
De smaken van; kersen, tomaten en vijgen sluit goed aan op de machtige smaak van de lasagne. Het zorgt voor een mooi smaakbalans. Dat is ook de reden dat de wijn ook vaak geschonken wordt bij Spaanse en Italiaanse gerechten. Tempranillo past bij; vleesgerechten, groentegerechten, pittige gerechten, sterke vissoorten en nog veel meer!

Witte wijn bij lasagne bolognese?
Liever een witte wijn? Kies voor een Sauvignon Blanc uit Nieuw – Zeeland bij de lasagne. De wijn heeft een medium tot hoge zuurgraad en weegt goed op tegen gerechten met uitgesproken smaken. Door de lage hoeveelheid suikers wordt Sauvignon Blanc gezien als een goeie frisse wijn.
Sauvignon uit Nieuw – Zeeland heeft een intense smaak dan Sauvignon Blanc uit de Loire. Dit maakt het de ultieme wijn om te schenken bij krachtige en uitgesproken smaken. Denk aan; geitenkaas, olijven en tomaat.

Hoelang moet lasagne in de oven?
Lasagne van 5 tot 10 cm hoog – hete lucht 180 graden Celsius – 30 tot 40 minuten
Lasagne van 10 tot 20 cm hoog – hete lucht 180 graden Celsius – 50 tot 60 minuten
Als je de lasagne in elkaar zet met gekoelde ingrediënten, dan zal het ook langer duren voor de kern van je ovenschotel warm is. Het is daarom verstandig om je ovenschotel warm in elkaar te zetten. De kern heeft minder lang nodig om op te warmen.
Let op! Controleer altijd de kerntemperatuur van de ovenschotel met een kerntemperatuur meter.

Join Waitlist We will inform you when the product arrives in stock. Please leave your valid email address below.
0