Beschrijving
Over de Boekenhoutskloof Franschhoek Cabernet Sauvignon
De druiven groeien in twee op hellingen gelegen wijngaarden in Franschhoek. De bodem bestaat hier uit verweerd graniet. De wijngaarden, grotendeels aangeplant met Cabernet Sauvignon en voor een klein deel met Cabernet Franc, worden al ruim 15 jaar biologisch bewerkt.
Na de handmatige oogst worden de druiven licht gekneusd en overgedaan in tulpvormige betonnen vaten. Regelmatig onderdompelen van de schilletjes en overpompen geeft extra kleur en aromaconcentratie aan de wijn. De vergisting verloopt spontaan met behulp van natuurlijke gisten, gevolgd door een malolactische vergisting in barriques. Een rijping van 22 maanden op Frans eikenhout (95% nieuw hout) geeft de wijn zachte, complexe tonen.
Uitnodigend en complex in de neus met aroma’s van donker fruit, grafiet, verse kruiden en zoete specerijen. Levendig en puur van smaak met complexe tonen van blauwe bessen, bramen, vijgen en aardse tonen en leer. Rijpe en frisse tonen zijn mooie in balans met het hout en de verfijnde tannines.
Platter’s – ***** – 95 punten (2019)
“Generous 2019 indulges with blackcurrants, mulberries, hints of tobacco & coffee, framed by fine tannins & seamless oak, 80% new, 22 months, adding vanilla & toasty spice. Home-farm & 70% from long-term partner vinyard. Spontaneous ferment in concrete tanks, as all reds unless noted. Wine tasted by Cathy Marston.”
Tim Atkin – 95 punten (2019)