Pasta gerechten zijn in Italië echte klassiekers. Er zijn veel verschillende soorten pastagerechten, zoals; lasagne, spaghetti bolognese en ravioli. Maar.. Welke wijn past er nou het beste bij je pasta? Aan de hand van het gerecht kun je dé perfecte wijn uitzoeken. Hieronder maken we een overzicht van heerlijke combinaties van pastagerechten en wijn.
De 5 populairste pizza’s in Nederland (en hoe je ze combineert met wijn)
De 5 populairste pasta’s in Nederland (en hoe je ze combineert met wijn);
1. Tagliatelle al ragú
2. Pasta pesto
3. Spaghetti all’ Amatriciana,
4. Spaghetti/pasta carbonara
5. Welke wijn bij pasta alla norma?
Traditionele pastagerechten met wijn combineren;
Penne alla Arrabiata, pasta Puttanesca, penne alla vodka, pasta e Ceci, spaghetti aglio e olio, pasta Alfredo, pasta e fagioli, spaghetti frutti di mare, pasta alle Vongole, lasagne, wijn pasta zalm en pasta tonijn
Welke wijn smaakt lekker bij welk pasta gerecht?
Pastagerecht |
Witte wijn |
Rode wijn – Rose |
Tagliatelle al Ragu |
Sauvignon Blanc, Verdejo of Vermentino |
Sangiovese, Chianti of Barbera |
Pasta pesto |
Chardonnay of Pinot Grigio |
Pinot Noir |
Spaghetti all’ Amatriciana |
Vermentino of Pinot Grigio |
Chianti |
Pasta Carbonara |
Chardonnay |
Malbec, Merlot, Cabernet Sauvignon of Shiraz |
Pasta alla Norma |
x |
Barbera of Malbec |
Penne all’ Arrabbiata |
Sauvignon Blanc of Pinot Grigio |
Chianti |
Pasta Puttanesca |
Sauvignon Blanc of Gerwurzttraminer |
Chianti |
Penne alla Vodka |
Sauvignon Blanc |
Chianti |
Pasta e ceci |
Sauvignon Blanc of Vermentino |
Merlot |
Spaghetti aglio e e olio |
Sauvignon Blanc of Vermentino |
Barbera of Pinot Noir |
Pasta Alfredo |
Chardonnay of Verdejo |
Shriraz |
Pasta e fagioli |
Sauvignon Blanc of Pinot Grigio |
Barola of Barbaresco |
Pasta Frutti di Mare |
Sauvignon Blanc, Pinot grigio of Verdejo |
Merlot, Pinot Noir of rosamara rose |
Pasta Vongole |
Pinot Grigio, Alberino, Vermentino of Viognier |
x |
Lasagne |
Sauvignon Blanc of Chardonnay |
Barbera, Merlot of Chianti |
Pasta zalm |
Chardonnay, Viognier of Vermentino |
Merlot of Pinot Noir |
Pinot tonijn |
Viognier of Gruner Veltliner |
Pinot Noir |
Nederlandse pastagerechten
Pasta zalm, pasta tonijn
1. Welke wijn bij tagliatelle al ragu?
In Nederland kennen we dit gerecht onder de naam pasta bolognese. Een brede pasta met een heerlijke bolognese saus. Tagliatelle al ragu past het beste bij rode wijn. Waarom?
Het gerecht bevat veel zuren door de tomaten die in de saus gebruikt worden. Daarnaast is bolognese saus een zware saus en vraagt om een sterke tegenhanger.
Kies voor; Sangiovese, Chianti of Barbera
Sangiovese een sterke rode wijn met een hoge zuurgraad en tanninegehalte. Erg lekker bij de frisse tomatensaus. De fruitige smaken van de rode wijn geven de saus nog meer body en zorgen voor een mooi smaakbalans.
Chianti is een bekende rode wijn in Italië. De wijn wordt gemaakt op basis van de Sangiovese druif. De wijn wordt aangevuld met andere soorten druiven. Hierdoor wordt de wijn fruitiger van smaak.
Tagliatelle of ook wel pasta bolognese genoemd smaak enorm lekker bij een Chianti wijn. Waarom? De wijn heeft een medium tanninegehalte en een hoge zuurgraad. De smaken blijven hierdoor mooi in balans.
Chianti of Chianti Classico?
Alleen Chianti wijnen die worden gemaakt in het speciale gebied binnen Toscane worden bezegeld als Chianti Classico of Chianti Superior. Beide wijnen hebben een hogere kwaliteit en unieke smaken.
Een normale Chianti wijn is vaak wat lichter en sappiger van smaak. Elke Chianti wijn is lekker bij tagliatelle al ragu/pasta bolognese.
Barbera is een volle rode wijn met een fruitig karakter.
De krachtige rode wijn kan goed op tegen gerechten met sterke smaken. Denk aan; wild, zware sauzen en truffel. Door de hoge zuurgraad van de wijn kan deze goed gecombineerd worden met tagliatelle al ragu/pasta bolognese.
Geen fan van rode wijn? Kies voor een krachtige witte wijn met een hoge zuurgraad. Denk aan; Sauvignon Blanc, Verdejo of Vermentino.
Sauvignon Blanc is een frisse witte wijn met een medium tot hoge zuurgraad. De wijn heeft veel body en kan goed op tegen sterke smaken. Denk aan; geitenkaas, olijf en tomaat.
Verdejo is een frisse witte wijn met de smaken van Citrus vruchten. De wijn is zacht van smaak en is ‘makkelijk’ te drinken.
Vermentino is een lichte rode witte wijn met een hoge zuurgraad. De wijn kan goed op tegen sterke smaken, zoals; pasta, vis en verse kaassoorten.

2. Welke wijn bij pasta pesto?
Kies voor een witte wijn met een lichte body. Denk aan; Chardonnay of Pinot Grigio. Waarom? Pesto is een lichte en frisse saus met kruidige smaken. We kiezen dus voor een lichte kruidige witte wijn met een fris karakter en een lichte body. Op deze manier blijven de smaken mooi in balans.
Chardonnay is een medium witte wijn met een lage zuurgraad en tanninegehalte. Hierdoor is de wijn erg makkelijk te drinken. Hij is niet sterk van smaak en sluit goed aan op de frisse smaak van de pesto.
Kies een Chardonnay zonder houtrijping. Waarom? Een houtgerijpte Chardonnay is voller en romiger van smaak. Dit staat beter bij een roomsaus of makreel. De fruitige smaken van Chardonnay sluit goed aan op het kruidige karakter van de pesto
Pinot Grigio is het zusje van Pinot Gris. Pinot Grigio is zachter van smaak, wat erg lekker is bij de lichte en frisse pesto. De fruitige smaken van de witte wijn geven de pasta nog meer body. Pinot Grigio heeft een medium zuurgraad en tanninegehalte. Ook deze wijn is makkelijk te drinken bij frisse gerechten en gerechten met veel zuren.
Rode wijn is moeilijk te combineren met pesto, omdat het een licht en fris gerecht is. Wil je toch een rode wijn? Kies voor Pinot Noir. Door de fruitige smaken en het zachte karakter van Pinot Noir is de wijn goed te combineren met de frisse smaken van pasta pesto.
3. Welke wijn bij Spaghetti all’ Amatriciana?
Een heerlijke pasta met een pittige tomatensaus. Het lijkt erg op spaghetti bolognese en combineert daarom erg goed met een rode wijn, maar ook met een witte wijn.
Let wel op dat de wijn een hoge zuurgraad heeft. Waarom? Tomatensaus bevat veel frisse smaken die goed aansluiten op een wijn met een hoge zuurgraad. Hierdoor blijven alle smaken in balans.
Welke rode wijn bij Spaghetti all’ Amatriciana?
Kies voor een fruitige Chianti wijn. Chianti is een droge rode wijn met een medium tanninegehalte en een hoge zuurgraad. Hierdoor past de wijn enorm goed bij gerechten met veel (fris) zure smaken. Denk aan; tomaten- of bolognese saus, pizza’s, vlees en harde kazen.
Je hebt verschillende soorten Chianti wijn, namelijk;
• Chianti – 6 maanden gerijpt in stalen vaten
• Chianti Classico – 1 jaar gerijpt op eikenhout
• Chianti Superiores – 1 jaar gerijpt, waarvan 9 maanden op eikenhout
• Chianti Riserva – 2 jaar gerijpt op houten vaten
• Chianti Gran Selezione – 30 maanden gerijpt op hout
Kies voor Chianti of Chianti Classico. Waarom? Beide wijnen zijn wat lichter van smaak en smaakt daarom beter bij de pasta. Chianti met een lange houtrijping overheerst al snel de spaghetti all’ Amatriciana.
Welke witte wijn bij Spaghetti all’ Amatriciana?
Een witte Italiaanse wijn combineert het beste met dit gerecht. Kies voor Vermentino of Pinot Grigio. Waarom?
Vermentino is een bloemige witte wijn met een zacht karakter. De wijn heeft een hoge zuurgraad en zit bom vol fruit. De wijn kan goed op tegen sterke en kruidige smaken. Denk aan; vis, thijm en feta. Het fruitige karakter en de nootachtige smaak van de wijn combineert erg goed met de pasta
Pinot Grigio is een frisse witte wijn met een medium tot hoge zuurgraad. De smaken van appel, peer en bloemen geven de pasta extra veel body. Pinot Grigio heeft vaak kruidige aroma’s en kan daarom goed op tegen sterke of zware smaken.
4. Welke wijn bij pasta carbonara?
Kies voor een stevige rode wijn. Waarom? Pasta carbonara is intens en romig van smaak. Een rode wijn werkt erg verfrissend bij het ronde mondgevoel. De fruitige hints van een rode wijn geven de roomsaus nog meer body en zorgen voor een smaakexplosie in uw mond. Kies voor; Malbec, Merlot, Cabernet Sauvignon of Shiraz.
Malbec is een intense rode wijn met een medium tot hoge zuurgraad. Malbec is erg lekker bij pasta carbonara. Waarom? De wijn kan erg goed op tegen intense smaken. Denk aan; wild, bolognese en pittig eten. Door de langzame rijping van de Malbec druif krijgt de wijn een intense smaak. Malbec is geen aanrader voor beginnende rode wijndrinkers.
Merlot is een lichte rode wijn met een medium zuurgraad en medium tanninegehalte. De wijn is erg zacht van smaak en dat maakt de wijn ook erg lekker voor beginnende wijndrinkers. De wijn heeft de smaken van; kersen, framboos en pruimen. Merlot smaakt heerlijk bij pasta carbonara. Waarom?
Door het fruitige karakter krijgt de pasta carbonara nog meer body. Merlot in combinatie met pasta carbonara zorgt voor een unieke smaaksensatie.
Kies voor een Merlot uit een warm klimaat. Ze zijn dan vaak ronder en romiger van smaak. Erg lekker met de roomsaus van de pasta! Merlot uit een koel klimaat smaak vaak intenser en frisser wat beter past bij; biefstuk, eend en tomatensaus.
Cabernet Sauvignon is een krachtige rode wijn met een medium tanninegehalte. De wijn smaak naar zwart fruit en kan soms kruidige aroma’s bevatten. De wijn is zo krachtig dat hij op hout worden gerijpt om de wijn zachter van smaak te krijgen.
De Cabernet Sauvignon wordt vaak aangevuld met de Merlot druif. De fruitige smaken van Cabernet Sauvignon smaken ontzettend goed in combinatie met de sterke kaassmaak van de carbonara.
Shiraz is een rode wijn die ook bekend staat onder de naam Syrah. De druif maakt krachtige rode wijnen met een medium zuurgraad. De fruitige smaken van de wijn geven de roomsaus nog meer body en zorgen voor een mooi balans. De wijn heeft een kruidig karakter wat de kaassmaak in de carbonara omhooghaalt.
Geen fan van rode wijn?
Kies voor een houtgerijpte Chardonnay. Waarom? Carbonara heeft veel romige smaken die vragen om een volle witte wijn met een boterzachte afdronk.
Door de houtrijping krijgt de Chardonnay volle en warme smaken. Denk aan; karamel, vanille en boter. Heerlijk in combinatie met de sterke kaassmaak van de carbonara, maar ook met de aardse smaken van de champignon.
Wakefield Estate Chardonnay is een van de houtgerijpte Chardonnay ’s die goed samengaan met Carbonara. De wijn bestaat voor 100% uit de Chardonnaydruif en ondergaat een houtrijping van 6 tot 8 maanden.
5. Welke wijn bij pasta alla norma?
Een heerlijke vegetarische pasta met als hoofdingrediënten; aubergine, tomaat, knoflook, spaghetti en parmezaanse kaas.
De fris zure smaak van de tomaten en de scherpe smaak van de parmezaanse kaas vraagt om een soepele rode wijn. Een rode wijn die niet te krachtig is, maar ook niet de licht van smaak.
Kies voor Barbera of Malbec. Waarom?
Barbera is een fruitige rode wijn met een hoge zuurgraad. Door de hoge zuurgraad kan de wijn makkelijk gecombineerd worden met tomaten(saus) en risotto. De smaken van kersen en pruimen geven nog meer body aan het gerecht.
Malbec is een soepele rode wijn. De wijn kan goed op tegen sterke smaken, zoals: tomaten, paddenstoelen en geitenkaas. Malbec past ook erg goed bij pasta bolognese en gorgonzola.

Welke wijn bij Penne all’ Arrabbiata?
Een echte klassieker! Arrabbiare betekent boos worden en de naam past daarom perfect bij dit gerecht. Penne all’ Arrabbiata is namelijk een pastagerecht met een pittige saus.
De saus wordt gemaakt op basis van tomaten en chilipeper. De fris zure en pittige smaken van Penne all’ Arrabbiata vraagt om een stevige rode wijn of een witte wijn met een hoge zuurgraad.
Welke rode wijn bij penne all’ Arrabbiata?
Chianti is een sterke aanrader voor Penne all’ Arrabbiata. Waarom? Chianti is een droge rode wijn met een medium tanninegehalte. De zuurgraad van de wijn is hoog en kan daarom goed op tegen de frisse smaken van de pikante tomatensaus.
De fruitige smaken van de wijn halen het scherpe randje van het gerecht. Er zijn verschillende soorten Chianti.
Chianti – 6 maanden gerijpt in stalen vaten
Chianti Classico – 1 jaar gerijpt op eikenhout
Chianti Superiores – 1 jaar gerijpt, waarvan 9 maanden op eikenhout
Chianti Riserva – 2 jaar gerijpt op houten vaten
Chianti Gran Selezione – 30 maanden gerijpt op hout
Bij Penne all’ Arrabbiata kunt u zelf kiezen welke u het lekkerst vind. Alle soorten Chainti passen goed bij dit krachtige gerecht. De wijn past ook erg goed bij; pizza, wild en harde kaassoorten.
Welke witte wijn bij Penne all’ Arrabbiata?
Kies voor Sauvignon Blanc of Pinot Grigio. Waarom? Beide wijnen hebben een fris karakter wat goed samengaat met de zurige smaken in dit gerecht.
Sauvignon Blanc is een frisse witte wijn met een krachtig karakter. De smaken van Citrus en groene appel maken de wijn super fris. Kies voor een Sauvignon Blanc uit Nieuw – Zeeland. De wijn is frisser en intenser van smaak. Perfect voor bij de pikante tomatensaus! De krachtige smaak van de Nieuw – Zeelandse Sauvignon Blanc kan goed op tegen pittig en gekruid eten.
Pinot Grigio is een frisse witte wijn met een hoge zuurgraad. Door de hoge zuurgraad kan de wijn goed op tegen frisse gerechten of ingrediënten. Denk aan; tomaat, bruchetta, gedroogde ham en pardano. Pinot Grigio is een zachte witte wijn en daarom makkelijk te drinken.
Welke wijn bij Pasta Puttanesca?
Een echte klassieker met toch wel een heel bijzondere naam. Er bestaan veel theorieën en verhalen over de oorsprong van het; gerecht, naam en ingrediënten.
Pasta Puttanesca wordt gemaakt op basis van tomatensaus met; ansjovis, kappertjes, olijven en rode peper. Enorm krachtige smaken dus! Dit vraagt om een rode wijn of een krachtige witte wijn.
Welke rode wijn bij pasta Puttanesca?
Kies voor Chianti. Waarom? De hoge zuurgraad kan goed op tegen de tomatensaus in het gerecht. De fruitige smaken halen het scherpe randje van het gerecht en het medium tanninegehalte van de wijn zorgt voor een mooi balans in combinatie met de kruidige ingrediënten. Je hebt verschillende soorten Chianti wijn.
Chianti – 6 maanden gerijpt in stalen vaten
Chianti Classico – 1 jaar gerijpt op eikenhout
Chianti Superiores – 1 jaar gerijpt, waarvan 9 maanden op eikenhout
Chianti Riserva – 2 jaar gerijpt op houten vaten
Chianti Gran Selezione – 30 maanden gerijpt op hout
Kies voor Chianti of Chianti Classico!
Alleen Chianti wijnen die worden gemaakt in het speciale gebied binnen Toscane worden bezegeld als Chianti Classico of Chianti Superior. Beide wijnen hebben een hogere kwaliteit en unieke smaken. Een normale Chianti wijn is vaak wat lichter en sappiger van smaak.
Welke witte wijn bij pasta Puttanesca?
Kies voor een Sauvignon Blanc of Gewürztraminer
Sauvignon Blanc is een frisse witte wijn met een krachtig krakater. Heerlijk in combinatie met pasta Puttanesca! Waarom? De hoge zuurgraad gaat uitstekend smaken met de frisse tomatensaus en de sterke smaak van de olijven en kappertjes.
Kies dan wel voor een Sauvignon Blanc uit Nieuw – Zeeland. Waarom? De wijn is frisser en intenser van smaak, waardoor de wijn goed op kan tegen kruidige smaken.
Gewürztraminer is een van de geurigste witte wijnen. De wijn is sterk van smaak en heeft een krachtige body. Gewürztraminer heeft een lange afdronk en kan je daarom beter niet te snel drinken. De fruitige smaken geven genoeg weerstand aan de kruidige en zure smaken van pasta Puttanesca.
Welke wijn bij penne alla vodka?
De naam zegt het al. De tomatensaus in dit gerecht wordt afgeblust met wodka. De saus heeft veel fris zure smaken en vragen daarom om een droge witte wijn. Waarom een witte wijn? De vodka geeft het gerecht een bijzondere smaak die je goed blijft proeven bij een witte wijn.
Tomaten bevatten veel vocht en word daarom zelden in een roomsaus toegevoegd, omdat je kans hebt om schiften. De vodka dient in dit gerecht als emulgator en zorgt dat het vocht en de vetten ‘familie’ blijven.
Kies voor Sauvignon Blanc. Waarom? Het krachtige karakter van de wijn kan goed op tegen de smaak van de frisse tomatensaus. De wijn heeft een kruidige nasmaak die goed past bij de zware saus. De fruitige smaken van Sauvignon Blanc geven een verfrissend gevoel in de mond.
Welke rode wijn bij penne alla vodka?
Kies voor Chianti. Waarom? Chianti is een volle rode wijn met een fruitig karakter wat enorm goed samengaat met de zware tomatensaus. De wijn heeft een hoge zuurgraad en gaat goed samen met frisse smaken, zoals; tomaat, geitenkaas of pizza. De wijn heeft vrij stevige tannine en kan daarom goed op tegen de zware saus
Welke wijn bij pasta e ceci?
Een heerlijke pasta op basis van tomatensaus en kikkererwten uit Basilicata in Italië. De pasta is licht en fris van smaak. Dit vraagt om een witte wijn met een hoge zuurgraad. In het gerecht wordt ook vaak witte wijn gebruikt. Als u witte wijn toevoegt aan een gerecht, kies dan altijd een krachtige wijn zonder suikers. Denk aan Sauvignon Blanc.
Welke witte wijn bij pasta e ceci?
Voor naast het gerecht kunt u het beste kiezen tussen Vermentino of Sauvignon Blanc. Waarom?
De hoge zuurgraad van Sauvignon Blanc kan goed op tegen de frisse smaak van de tomatensaus. De kruidige hints in de witte wijn geven de saus nog meer body. Sauvignon bevat de frisse smaken van Citrus en appel. Heerlijk in combinatie met pasta c ceci.
Op zoek naar een makkelijke en gezonde pasta? Pasta c ceci is lekker snel klaar en ook nog is heerlijk om op tafel te zetten!
Welke rode wijn bij pasta e ceci?
Merlot is een soepele rode wijn die goed samengaat met pasta e ceci. Merlot is een zachte en soepele rode wijn met een medium zuurgraad. Door de zachte afdronk is de wijn ‘makkelijk’ te drinken voor beginnende rode wijndrinkers. Kies voor een Merlot uit een warm klimaat. Waarom? De wijn is zachter en soepeler van smaak wat voor een mooi balans zorgt in combinatie met de frisse smaak van de pasta e ceci.
Welke wijn bij spaghetti aglio e olio?
Een simpele Italiaanse klassieker. Spaghetti licht gesauteerd in knoflook en olijfolie en gegarneerd met parmezaanse kaas. Sauteren betekent het bakken op hoge temperatuur in olijfolie.
Spaghetti aglio e e olio is enorm lekker bij een glas witte wijn, maar ook bij een glas rode wijn. Houd er rekening mee dat de pasta geen zware saus bevat, maar wel een kruidige smaak door de knoflook.
Welke rode wijn bij pasta aglio e elio?
Als u voor een rood wijntje gaat, kies dan voor een soepele rode wijn die goed op kan tegen de smaak van de knoflook. Houd u van een sterker wijntje? Kies voor Barbera. Houd u van een lichte rode wijn? Kies dan voor Pinot Noir.
Barbera is een rode wijn met een fruitig karakter. De hoge zuurgraad van de rode wijn combineert goed met vette gerechten. De zuren dringen goed door het vette laagje in de mond, waardoor alle smaken goed proeft.
Pinot Noir is een lichte en frisse rode wijn. Pinot Noir uit een koel klimaat zijn vaak frisser en strakker van smaak. Hoe warmer het klimaat, hoe zachter en fruitiger de wijn wordt. Pinot Noir uit een warm klimaat is dan ook een enorm lekkere wijn naast pittige gerechten en witvis.
Welke witte wijn bij pasta aglio e olio?
De saus van de pasta heeft een krachtige smaak en vraagt om een sterke tegenhanger. Op deze manier blijven alle smaken in balans. Kies voor Sauvignon Blanc of Vermentino. Waarom?
Sauvignon Blanc is een krachtige witte wijn met een medium tot hoge zuurgraad. De kruidige nasmaak van de wijn kan goed op tegen krachtige smaak van pasta aglio e elio. Kies voor een Sauvignon Blanc uit Nieuw – Zeeland. De wijn is intenser van smaak en nog krachtiger van karakter, waardoor hij ook erg lekker is bij olijven.
Vermentino is een bloemige witte wijn met een zachte afdronk. De wijn heeft een krachtige smaak die goed op kan tegen sterke gerechten. Denk aan; zalm, geroosterde groente en kruiden. De wijn heeft de smaken van Citrus en peer wat het gerecht nog meer body geeft.
Welke wijn bij pasta Alfredo?
Een gerecht vernoemd naar zijn uitvinder! Heerlijke pasta met boter, parmezaanse kaas en citroen. Als garnering wordt vaak peterselie gebruikt. Pasta Alfredo combineert het beste met witte wijn, maar kan ook goed gecombineerd worden met een rode wijn. Oorspronkelijk bestaat het gerecht uit; pasta, boter en parmezaanse kaas.
Welke witte wijn bij pasta Alfredo?
Kies voor een volle witte wijn, zoals Chardonnay. Waarom? Chardonnay heeft veel ronde smaken die goed op kunnen tegen de romige saus. Kies wel voor een houtgerijpte Chardonnay. Waarom? Houtrijping maakt de wijn intenser en de smaken zijn warmer. Denk aan; vanille, karamel en boter. Chardonnay heeft een zachte afdronk en is daarom makkelijk te drinken.
Houd u meer van een frissere witte wijn? Kies voor Verdejo! Door de Citrus tonen krijgt de wijn een hoge zuurgraad. Hierdoor in Verdejo perfect voor gerechten waar citroen of limoen is verwerkt is. Kies voor een Verdejo zonder houtrijping! Verdejo met houtrijping staat het beste bij romige gerechten, zoals curry.
Welke rode wijn bij pasta Alfredo?
Shiraz is een krachtige rode wijn met een medium zuurgraad. De wijn bevat veel tannine en kan daarom het beste gecombineerd worden met een sterke maaltijd. Shiraz uit een koel klimaat heeft een peperachtige smaak wat erg lekker is bij vlees. Shiraz uit een warm klimaat combineert het beste met pasta Alfredo. Waarom? De wijn heeft fruitige smaken wat de krachtige smaak van de parmezaan neutraliseert.
Geen fan van krachtige rode wijn?
Kies voor Pinot Noir. Pinot Noir is een lichte rode wijn met een zachte afdronk. De smaken van; aardbei, kersen en pruimen combineren goed met de scherpe smaak van de kaas.
Welke wijn bij pasta e fagioli?
Een klassieke Italiaanse pasta soep met bonen. Goed gevulde soep die enorm lekker is met de koude winterdagen. De bouillon wordt gemaakt op basis van tomaten en de soep word gevuld met; bonen, Italiaanse worst, parmezaanse kaas, kruiden en een mirepoix. Mirepoix is een mix van; ui, wortel, selderij en knoflook of knolselderij.
Welke rode wijn bij pasta e fagioli?
Barolo bij pasta e fagioli. Waarom? Kies voor een Barola wijn. Een rode wijn afkomstig uit Barola in Italië en staat bekend als de beste rode wijn. Barola heeft een hoge tanninegehalte en zuurgraad, waardoor de wijn goed op kan tegen krachtige smaken of gerechten met een hoge zuurgraad. De wijn ruikt naar; kruiden, bloemen en af en toe ook truffels. Serveer de wijn rond de 19 graden. De krachtige smaken geven de pasta nog meer body.
Barola wijnen zijn vaak wat duurder, maar daar krijg je ook wat voor terug. Liever een goedkoper wijntje die wat lichter van smaak is? Kies voor het broertje van Barola.
Barbaresco. Barbaresco is lichter en vaak sappiger van smaak. Beide wijnen zijn gemaakt van dezelfde druif, maar groeien op een andere bodem. Door de vruchtbare bodem en het warme klimaat is de wijn veel makkelijker te drinken dan een Barola wijn. De fruitige smaken zorgen voor een mooi smaakbalans is combinatie met de parmezaanse kaas.
Welke witte wijn bij pasta e fagioli? Kies voor; Sauvignon Blanc, Pinot Grigio of Vermentino.
Kies voor Sauvignon Blanc of Pinot Grigio.
Sauvignon Blanc is een krachtige witte wijn met een hoge zuurgraad. Het krachtige karakter kan goed op tegen volle smaken van pasta e fagioli. De smaken van Citrus en groene appel maken Sauvignon Blanc de ultieme frisse wijn. Kies voor een Sauvignon Blanc uit de Loire. Waarom?
De wijn is dan vaak wat zachter en lichter van smaak. Sauvignon Blanc uit Nieuw – Zeeland is intenser van smaak en kan goed op tegen kruidige smaken, zoals olijven.
Pinot Grigio is een frisse witte wijn met een hoge zuurgraad. De smaken van Citrus en perzik geven de wijn een fruitig karakter. Pinot Grigio smaakt heerlijk bij Italiaans eten. De tonen van citroen geven een verfrissende draai aan dit gerecht. Denk aan; Bruchetta, parmezaanse kaas of pasta.
De hoge zuurgraad van de wijn kan goed tegen de frisse smaken van pasta e fagioli. In de pasta wordt ook parmezaanse kaas gebruikt die enorm goed combineert met het fruitige karakter van de wijn. Het gerecht krijgt hierdoor nog meer body.
Vermentino is een geurige witte wijn met een zacht karakter en frisse zuren. De smaken van Citrus- en rijp fruit geven de wijn een fruitig karakter. De wijn past enorm goed bij pasta fagioli. Waarom? De hoge zuurgraad combineert erg goed met de frisse smaak van de tomaten en door het lichte bittertje kan de wijn goed op tegen kruidige smaken.
Welke wijn bij pasta frutti di mare?
Een heerlijke spaghetti met een tomatensaus en schaal- en schelpdieren. Dit klassieke gerecht is intens van smaak en vraagt daarom om een krachtige en iets kruidige wijn. Pasta frutti di mare is goed te combineren met een Italiaanse witte wijn, maar ook met een rode wijn of rosé.
Welke witte wijn bij pasta frutti di mare?
Vaak worden de mosselen ook afgeblust met witte wijn. Hierdoor krijgt je gerecht net iets meer body. U kunt dan ook het beste een witte wijn naast u gerecht nemen. Denk aan Pinot Grigio of Sauvignon Blanc. Waarom?
Beide wijnen zijn krachtig van smaak en kunnen goed op tegen de frisse smaken van de tomaten. De fruitige smaken van Pinot Grigio en Sauvignon Blanc geven de frutti di mare nog meer body en smaak.
Blust u de mosselen af met citroen of limoen? Kies dan voor een frisse witte wijn, zoals Verdejo. Waarom? Door de citroen krijgt je gerecht veel frisse tonen. Verdejo kan makkelijk op tegen de zuren smaken van citroen, omdat de wijn veel Citrus tonen bevat.
Welke rode wijn bij pasta frutti di mare?
Door de tomatensaus kan er makkelijk een rood wijntje bij pasta frutti di mare. Let op dat de rode wijn niet te sterk van smaak is en meer een fruitig karakter heeft. Waarom? Krachtige smaken overheersen de ziltige smaak van de vis en de romige smaak van de pasta.
Kies voor een fruitige Merlot of kies voor een zachte Pinot Noir.
Merlot is een zachte rode wijn vol met fruit. De wijn heeft een medium zuurgraad en kan daarom goed op tegen de frisse zuren van de tomaten. Door het zachte karakter van Merlot is de wijn ook erg lekker voor een ‘beginnende’ rode wijndrinker.
De fruitige smaken van; pruimen, frambozen en kersen geven de pasta frutti di mare nog meer body. Kies voor de Merlot uit een warm klimaat. De wijn is vaak zachter en romiger van smaak.
Pinot Noir is een lichte rode wijn met een zachte en sappige smaak. De fruitige smaken van; kersen, bloemen en aardbeien geven de pasta frutti di mare nog meer karakter.
De wijn is makkelijk te drinken door de zachte tannine. Hoe warmer het klimaat, hoe zachter de smaak. De fruitige smaken sluiten goed aan op de scherpe smaken van de parmezaanse kaas.
Welke rosé bij pasta frutti di mare?
Kies voor een kruidige rosé met een fruitig karakter. Waarom? De kruidige smaken sluiten goed aan op de schaal- en schelpdieren. De fruitige smaken geven de pasta nog meer body. Zorg ervoor dat de rosé een medium tot hoge zuurgraad heeft. Dit combineert het beste met de frisse smaak van de tomaten.
Kies voor de Italiaanse Rosamara. De wijn is een blend van Groppello en Marzemino. Daarna wordt de wijn aangevuld met de Italiaanse druiven Sangiovese en Barbera.
Rosamara bevat een klein bittertje en de nasmaak van amandelen. De smaak van de amandelen combineert ontzettend goed met de parmezaanse kaas en de spaghetti. De rosé is ook erg lekker bij Vitello Tonato!
Welke wijn bij pasta alla Vongole?
Een echte klassieker in Italië die vooral wordt gegeten in het Zuiden. In het gerecht horen venusschelpen, maar door de hoge prijs wordt er ook vaak voor kokkels gekozen. Bij pasta alla Vongole hoort een frisse witte wijn met een medium tot hoge zuurgraad. Waarom?
De ziltige smaak van de venusschelpen vragen om frisse tonen om alle smaken in balans te houden. De wijn mag krachtig van smaak zijn, zodat hij goed op kan tegen krachtige smaken van de knoflook en chilipepers.
Kies voor een frisse witte wijn, zoals; Pinot Grigio, Alberino, Vermentino, Greco of Viognier.
Villa Locatelli Pinot Grigio komt uit Italië en bestaat voor 100% uit de Pinot Grigio druif. Enorm lekker bij pasta Vongole. Waarom? De wijn heeft een zacht bittertje in de nasmaak wat enorm goed aansluit op het ziltige karakter van het gerecht. De smaken van; perzik, meloen en abrikoos geeft de pasta Vongole nog meer body en smaak. Ook kunt u de wijn goed gebruiken om de venusschelpen of kokkels af te gieten!
Alberino is een droge witte wijn met een fris karakter. De smaken van; nectarine, groene appel en Citrus zorgen ervoor dat de wijn goed op kan tegen ziltige gerechten of gerechten met een hoge zuurgraad. De wijn past het beste bij schaal- en schelpdieren. De Alberino druif komt oorspronkelijk uit Spanje en Portugal. Geen idee welke Alberino u moet pakken? Kies voor de Lolo Alberino. Waarom? De frisse en fruitige smaken van Lolo Alberino zorgt voor een mooi smaakbalans in combinatie met pasta Vongole.
Vermentino is een bloemige witte wijn met herkenbare zuren. De fruitige smaken van Citrus- en rij fruit maakt Vermentino de ultieme frisse wijn. De sterke smaak van de wijn combineert erg goed met de ziltige smaak van mosselen, maar hij kan ook goed op tegen de kruidige smaken van; knoflook, rozemarijn en thijm. De frisse smaak van Vermentino is erg lekker bij de krachtige en romige smaak van pasta Vongole.
Librandi Asylia Bianco is een Italiaanse witte wijn uit Calabrië. De wijn bestaat voor 100% uit de Greco druif met de smaken van peren en perzik. Je ruikt de frisse geur van natte rivierstenen. De wijn wordt vaak geschonken bij; mosselen, pasta Vongole en coquilles.
Viognier is een droge witte wijn met een lage tot medium zuurgraad. De wijn wordt vaak gecombineerd met gerechten die niet teveel zuren bevatten. De wijn heeft namelijk een lichte nasmaak van amandelen die snel overheerst wordt door frisse tonen. Krab en kreeft smaken ook enorm goed bij Viognier. Tenimenti D’Alessandro Fontarca is een Italiaanse Viognier wijn uit het Toascaanse Cortona. De wijn rijpt 18 maanden op eikenhout en de wijn is krachtig van smaak. Door zijn krachtige body past de wijn enorm goed bij pasta Vongole.
Welke wijn bij lasagne?
Ook wel lasagne al forno genoemd. Een traditionele ovenschotel afkomstig uit Midden-Italie. Lasagne wordt gemaakt met; lasagnevellen, tomatensaus, veel groente, kaas en bechamelsaus. Het gerecht heeft een frisse zuren door de tomaten en tomatenpuree. Bij Lasagne wordt in de meeste gevallen een rode wijn gedronken. Het liefst een rode wijn uit Italië. Denk aan; Barbera, Merlot of Chianti. Waarom?
Barbera is een volle rode wijn met een fruitig karakter. De wijn heeft een hoge zuurgraad die goed op kan tegen frisse zuren en vettige gerechten. Denk aan; tomaat, risotto of wild. De smaken van kersen en pruimen geven het gerecht nog meer body. De hoge zuurgraad in de wijn zorgt voor een mooi smaakbalans in combinatie met de Lasagne.
Merlot smaak enorm goed bij rood vlees en wild, maar ook bij pasta en tomaat! Merlot is een zachte rode wijn met een medium tanninegehalte en zuurgraad. Door het zachte karakter van Merlot is de wijn makkelijk te drinken voor ‘beginnende’ rode wijndrinkers. Het fruitige karakter van Merlot sluit goed aan op de frisse smaken van de Lasagne.
Chianti is een van de bekende rode wijn ui Italië. Chianti is een droge rode wijn met een hoge zuurgraad. Hierdoor is de wijn goed te combineren met frisse gerechten waar tomaat in gebruikt wordt. Denk aan; pizza, bolognesesaus en geitenkaas. De wijn bestaat grotendeels uit de Sangiovesedruif en word aangevuld met diverse druifsoorten. Je hebt verschillende soorten Chianti wijnen.
Chianti – 6 maanden gerijpt in stalen vaten
Chianti Classico – 1 jaar gerijpt op eikenhout
Chianti Superiores – 1 jaar gerijpt, waarvan 9 maanden op eikenhout
Chianti Riserva – 2 jaar gerijpt op houten vaten
Chianti Gran Selezione – 30 maanden gerijpt op hout
Kies voor Chianti of Chianti Classico!
Alleen Chianti wijnen die worden gemaakt in het speciale gebied binnen Toscane krijgen de naam Chianti Classico of Chianti Superior. Beide wijnen hebben een hogere kwaliteit en unieke smaken. Een normale Chianti wijn is vaak wat lichter en sappiger van smaak. De normale Chianti en goedkoper, maar ook erg lekker!
Welke witte wijn bij lasagne?
Drinkt u liever een witte wijn? Lasagne vraagt om een witte wijn met een krachtig karakter en een medium tot hoge zuurgraad. Waarom? Lasagne is erg fris door de tomatensaus, maar ook erg romig door de bechamelsaus en de kaas. Een wijn met een hoge zuurgraad kan beter op tegen de frisse zuren van een tomaat.
Sauvignon Blanc is een krachtige witte wijn met een hoge zuurgraad. De smaken van Citrus en groene appel zorgen voor een ideale frisse wijn. De krachtige en fruitige smaak van Sauvignon Blanc smaak enorm lekker bij de zware saus van lasagne. De kruidige smaak van Sauvignon Blanc combineren erg goed met de kruiden die in het gerecht gebruikt worden. Alle smaken blijven zo in balans.
Chardonnay is ook erg lekker bij lasagne. Kies voor een houtgerijpte Chardonnay. Waarom? Houtrijping geeft extra smaak en geur af. Denk aan; boter, karamel en vanille. Dit geeft extra veel body aan het gerecht. Chardonnay is makkelijk te drinken voor ‘beginnende’ wijndrinkers, omdat de wijn een lagere zuurgraad heeft. Door de bechamelsaus en de kaas is het gerecht goed te combineren met Chardonnay.
Welke wijn bij pasta zalm?
Kies voor een houtgerijpte witte wijn. Waarom? Bij zalm wordt in de meeste gevallen een rijke witte wijn geschonken. Houtrijping geeft extra smaak en geur af. Denk aan; vanille, karamel, tabak, leer en kruiden. Dit soort smaken gaan enorm goed samen met de vette en volle smaak van de zalm. Ook passen de ronde smaken erg goed bij de romige pasta.
Chardonnay, Viognier of Vermentino zijn alle drie witte wijnen die enorm goed combineren met pasta zalm.
Chardonnay is een zachte witte wijn met een lage tot medium zuurgraad. Kies voor een houtgerijpte, boterzachte Chardonnay. Waarom? Houtrijping geeft de wijn aardse smaken die heerlijk smaken bij de zalm en de roomsaus. De wijn zit vol warme smaken, zoals boter en karamel.
Kiest u een houtgerijpte Chardonnay uit een warm klimaat? Dan proeft u vooral tropisch fruit wat ervoor zorgt dat de zalm nog meer body krijgt. Kiest u een Chardonnay uit een koel klimaat? Dit geeft de pasta zalm een fris karakter met een zachte afdronk.
Viognier is een lichte witte wijn die goed te vergelijken is met Chardonnay. Het zijn allebei volle witte wijnen. Viognier heeft een iets hogere zuurgraad, maar nog lang niet zo hoog als een Sauvignon Blanc. Een Viognier wijn die gerijpt wordt op eikenhout heeft over het algemeen een medium zuurgraad.
De houtrijping geeft de wijn extra smaken, zoals vanille en nootmuskaat. De wijn heeft een nasmaak van noten en dat geeft de pasta zalm nog meer body. Combineer de wijn niet met gerechten die veel frisse zuren bevatten. Hierdoor valt de smaak van de noten weg.
Vermentino wordt ook wel een fruitbom genoemd. Het is een bloemige witte wijn met een zacht karakter. Een Vermentino met tweede gisting smaakt naar tropisch fruit en kruidige aroma’s, zoals; steranijs, dille en kamille. Heerlijk kruiden die goed combineren met de sterke smaak van de zalm.
In plaats van houtrijping, krijgt de wijn een tweede gisting. Tijdens de tweede gisting wordt appelzuur in melkzuur omgezet. Dit zorgt voor een zachte, volle en ronde wijn.
Welke rode wijn bij pasta zalm?
Zalm is krachtig van smaak en kan daarom goed gecombineerd worden met rode wijn. Let wel op dat de wijn niet te veel tannine bevat. Dit geeft een strak mondgevoel in combinatie met de eiwitten is de zalm. Kies voor een soepele Merlot of een zachte Pinot Noir.
Merlot heeft een soepele afdronk, waardoor de wijn ‘makkelijk’ is om te drinken. De fruitige smaken van kersen geven het gerecht meer body. De wijn heeft een medium zuurgraad wat zorgt voor een verfrissend mondgevoel in combinatie met de romige saus.
Pinot Noir is een lichte rode wijn met een zachte afdronk. De wijn is lekker voor een ‘beginnende’ rode wijndrinker, omdat Pinot Noir weinig tannine bevat. De fruitige smaken van; aardbeien, kersen en pruimen zorgen voor een mooi smaakbalans.
Welke wijn bij pasta tonijn?
Tonijn geeft een sterke en uitgesproken smaak, hierdoor kunt u pasta tonijn combineren met rode wijn, maar ook met witte wijn. Liever een rode wijn? Kies voor een lichte rode wijn met een lage tanninegehalte. Drinkt u liever een witte wijn? Kies voor een krachtige witte wijn met een hoge zuurgraad die goed op kan tegen de krachtige smaken van pasta tonijn.
Welke rode wijn bij pasta tonijn?
Kies voor Pinot Noir. Waarom? Pinot Noir is een lichte rode wijn met een zachte afdronk. De wijn is dus makkelijk te drinken voor ‘beginnende’ rode wijndrinkers. Het fruitige karakter van de wijn neutraliseert de sterke en intense smaak van de tonijn. Het gerecht krijgt hierdoor een mooi smaakbalans. Pinot Noir heeft een lage tot medium zuurgraad en kan daarom goed gecombineerd worden met de frisse kant van dit gerecht.
Welke witte wijn bij pasta tonijn?
Viognier of Grunerveltliner zijn enorm lekker bij pasta tonijn. Waarom? In pasta tonijn worden vaak citroen en kappertjes gebruikt. Dit vraagt om een frisse wijn met een medium tot hoge zuurgraad. Beide wijnen kunnen goed op tegen de krachtige smaak van de vis, maar ook tegen de frisse smaak van de andere componenten.
Viognier is een volle witte wijn met een zacht karakter. De houtgerijpte Viognier heeft een medium zuurgraad en past erg goed bij de smaak van de kappertjes. De wijn heeft een nasmaak van noten en dit geeft de tonijn nog meer body.
Gruner Veltliner is een droge witte de wijn met de fruitige smaken van appel en peer. De wijn heeft een kruidig karakter wat goed samengaat met de sterke smaken van de tonijn. De wijn heeft een lage zuurgraad en is enorm lekker bij; gewokte groente, zoetzure saus of een romige curry.