Welke wijn bij harde kazen?

Harde kaassoorten zoals; Comté, Peperrebel of Parmezaan zijn heerlijk op een kaasplank, maar welke wijn kies je bij een harde kaas? Geen zorgen, harde kaas is gelukkig makkelijk te combineren met wijn. Dit komt door de zoute en scherpe smaak die een harde kaas heeft.

Hoe pittiger de kaas is? Hoe kruidiger de wijn mag zijn. Zo pak je bij Le Timanoix een witte wijn terwijl je bij een peperrebel een rode wijn pakt. Rode wijn past beter bij pittige kazen door de fruitige smaken van de rode wijn.

Le timanoix? Die heeft weer een noodachtige smaak en vraagt om een fruitige witte wijn die de aardse smaak van de kaas benadrukken.

Hieronder leest u precies welke wijn bij welke kaas gedronken kan worden.

Heerlijke Cantal kaas en wijn combinaties.

De kort gerijpte variant van Cantal is zoet van smaak en vraagt daarom om een fruitige witte wijn. Waarom? Een fruitige witte wijn heeft zachte smaken en fruitige aroma’s. Deze aroma’s passen goed bij de zoete en milde smaak van de Cantal. Een Pinot Grigio of een Chardonnay? Die zijn erg lekker bij de jonge Cantal. Waarom?

Pinot Grigio smaakt naar perzik en heeft aroma’s van honing en amandelen. Door het frisse en fruitige karakter van deze wijn wordt de zoete smaak van de Cantal nog sterker.

Chardonnay heeft een laag zuurtegraad en past daarom erg goed bij de zachte zoete smaak van de Cantal. De fruitige smaken van de Chardonnay halen de romige smaken in de kaas naar boven.

Een kruidige rode wijn drinkt lekker weg bij een lang gerijpte Cantal. Waarom? Een lang gerijpte Cantal is pittig en kruidig van smaak. De sterke smaken van de Cantal vragen om een krachtige rode wijn. Een fruitige wijn zal snel overheerst worden. Hoe kan dat? De zoete smaken in een fruitige rode wijn zullen erg bitter worden door de pittige smaak van de kaas.

Kies liever voor een Radacini Fiori. Dit is een kruidige rode wijn met de aroma’s van rode bessen en pruimen. De kruidige smaken van de rode wijn zullen verassend van smaak zijn in combinatie met de pittige Cantal. 

Verschillende soorten wijnglazen naast elkaar

Cheddar en witte wijn?

U kunt Cheddar met rode en witte wijn drinken. Kiest u voor een witte wijn? Dan past een droge ronde witte wijn met wat houtrijping het beste bij de sterke en romige smaak van de Cheddar. Denk hierbij aan een Chardonnay of Pouilly-Fumé.

Chardonnay past goed bij de sterke smaken van Cheddar. Hoe kan dat? Chardonnay heeft  niet alleen een fruitige smaak, maar ook de aroma’s van boter en hout. Hierdoor proef je de nootachtige smaak van de Cheddar.

Pouilly-Fumé is te herkennen aan de zachte smaak en rokerige aroma’s. Deze wijn wordt gemaakt van de Souvignon Blanc druif. Pouilly-Fumé komt uit een koel klimaat en dat geeft de wijn een fris zuurtje, welke goed past bij de romige en vettige smaak van Cheddar.

Welke rode wijn met Cheddar?

Kies voor een rode wijn die van Syrah druiven zijn gemaakt. Waarom? Syrah wijnen hebben enorm veel smaken zoals; zwarte bessen, chocolade, peper en veel andere specerijen. De pittige smaken van de Cheddar zijn erg lekker bij krachtige smaken van een Syrah wijn. Het haalt de zilte smaak van de Cheddar naarboven.

Witte wijn en Comté?

Comté met een witte wijn is een echte klassieker. De fruitige smaak van een witte wijn is erg verfrissend bij de pittige smaak van de Comté. Welke witte wijn is lekker bij Comté? Een witte Bourgogne drinkt lekker weg bij Comté. Deze frisse wijn zorgt dat de nootachtige smaak in de kaas extra goed te proeven is.
Drinkt u liever een rood glas wijn bij de Comté?

Kies dan voor een Pinot Noir. Een zachte rode wijn met weinig tannines. Een volle rode wijn past niet bij de zachte smaak van Comté. Deze zou de smaak volledig domineren. Een Pinot Noir is daarom een betere keuze. Met zijn fruitige aroma’s wordt de aardse smaak van de kaas naar boven gehaald. De zijdezachte tannines geven een verassend mondgevoel samen met de romige kaas.

Witte wijn en Peperrebel?

Een witte wijn is makkelijk te combineren met harde kaas. Dit komt door het zuurtje in harde kaas. Er zijn uitzonderingen, want hoe pittiger de kaas hoe kruidiger de wijn mag zijn.

Peperrebel is een pittige kaas en past daarom beter bij een fruitige rode wijn. Waarom? Een fruitige rode wijn is iets kruidiger van smaak en past daarom beter bij de pittige kaas. Peperrebel heeft de intenste smaken van; krenten, peper en appel.

Het fruitige karakter en de zachte afdronk van de rode wijn is ontzettend lekker met de romige en volle smaak van de Peperrebel.

Kies voor een fruitige Merlot zoals Chapelle Du Bois Merlot. Waarom? Deze Merlot heeft de heerlijke smaken van pruimen en kersen die heel goed samengaan met de zoete smaak van de kaas. De kruidige smaak van de wijn gaat weer heel goed samen met de pittige en sterke smaak van de Peperrebel. De smaken blijven op deze manier goed in balans.

U kunt ook kiezen voor een Pinot Noir. De zachte smaken passen erg goed bij de romige smaak van Peperrebel. De wijn haalt de zilte en nootachtige smaak in de kaas naar boven. Nog meer genieten dus!

Rode en witte wijn bij Parmezaan?

Een glas rode wijn met een stukje Parmezaan is echt genieten! Waarom? De sterke kaas van de Parmezaan past goed bij de krachtige smaak van een rode wijn.

Parmezaan heeft een kruidige smaak die erg goed past bij een soepele rode wijn. Parmezaan zal bij een fruitige rode wijn snel overheersen.

Merlot smaakt hemels bij Parmezaanse kaas. Hoe kan dat? Merlot is een soepele rode wijn die te herkennen is aan de smaken van; bessen, pruimen en kersen. Merlot heeft weinig tannine wat zorgt voor een zachte afdronk. De frisse smaak van de Merlot zorgt ervoor dat de pittige smaak in de kaas naar boven komt en nog beter is te proeven!

Drinkt u toch liever witte wijn?

Kies dan voor een volle witte wijn. De frisse smaken van een Sauvignon Blanc is heerlijk bij de sterke smaken van de Parmezaan. Het smaakprofiel zal hierdoor mooi in balans blijven. Hoe komt dat? Sauvignon Blanc heeft een hoog zuurtegraad en haalt de zilte smaak in de kaas naar boven.

Rode en witte wijn bij Manchego?


Oud

Manchego is een Spaanse geitenkaas. De oude Manchego is pittig van smaak. De sterke smaken van een oude Manchego vragen om een rode wijn. Waarom? Een rode wijn is veel krachtiger dan een witte wijn.

Een witte wijn zal snel overheerst worden door de pikante smaak.

Kies voor een fruitige rode wijn. De fruitige smaak zorgt ervoor dat de zilte smaak van de Manchego extra goed is te proeven!

Een Pinot Noir is erg lekker bij Manchego. Hoe kan dat? Deze wijn heeft naast zijn fruitige karakter ook een aardse smaak. Deze aardse smaak zorgen voor een nog intensere smaakbeleving. De frisse kant van Pinot Noir zorgt voor een extra romig mondgevoel. Een hemelse combinatie!

Jong

Bij een jonge Manchego kiest u voor een fruitige witte wijn. Waarom? De zachte en zoete smaken van de jonge Manchego komen hierdoor naar boven. Een Pinot Gris is ontzettend lekker bij jonge Manchego.

Pinot Gris heeft een fruitig karakter die erg goed past bij de zoete smaak van deze kaas. Door de frisse tonen van een Pinot Gris lijkt de kaas nog romiger van smaak.

wijnen en kazen banner

Witte wijn bij Castello Hohlenkase.

Castello Hohlenkase is een kaas die 35 jaar lang onder de grond gerijpt wordt. De kaas heeft een zachte en romige smaak. Een witte wijn is erg lekker bij Castello Hohlenkase. Waarom?

Een witte wijn past bij de zachte smaak van de kaas, terwijl een rode wijn de zachte smaak zal overheersen.

Kies voor een Sauvignon Blanc. De frisse smaak van deze wijn haalt de nootachtige en aardse smaken in de kaas naar boven. De fruitige aroma’s van Sauvignon Blanc passen weer erg goed bij de romige smaak van Castello Hohlenkase.

Rode wijn bij Pecorino?

Pecorino is een Italiaanse kaas die gemaakt is van schapenmelk. Een witte wijn past erg goed bij de zoutige smaak van deze kaas. De kaas wordt tijdens zijn rijping gewassen met zout water waardoor er een lekkere ziltige smaak ontstaat.

Kies een lichtkruidige witte wijn zoals Pinot Grigio. Waarom? Pecorino heeft een pittige smaak die goed past bij de krachtige smaken van Pinot Grigio. De frisse smaken halen de ziltige smaak in de Pecorino naar boven. Het fruitige karakter van deze wijn geeft de kaas nog meer smaak.

Ook is Pecorino wijn erg lekker bij Pecorino kaas. Ja ze hebben dezelfde naam! Pecorino betekent schaap. De druif van deze wijn groeit op weilanden waar schapen rondlopen en eten van deze druiven. De frisse smaak van de wijn is erg lekker bij de romige kaas.

Rode wijn bij Morbier?

Rode wijn is ontzettend lekker met Morbier. Waarom? Morbier is een belegen kaas en heeft een licht pikante smaak die erg goed past bij de kruidige smaak van rode wijn.

Welke rode wijn moet u kiezen? Een fruitige rode wijn past erg goed bij de zachte en zoete smaken van de kaas.

Kies voor de Peccini Rosso. Een mooie rode wijn met de zoete smaak van kers. Door de zachte afdronk van deze wijn lijkt de kaas nog voller van smaak.

Een glaasje Port is ook erg verassend bij Morbier! De zoete smaak van Port is lekker bij de licht pikante smaak van de kaas.

Kies voor een Ruby Port, ook wel een rode Port genoemd. De smaken van; bramen, chocolade en kaneel zorgen voor een smaakexplosie in combinatie met de licht zoete Morbier.

Rode wijn of witte wijn bij Gruyère?

Je hebt 3 soorten Gruyere; jong, belegen en oud. Bij elke kaas hoort een andere wijn.

Jong

Een fruitige witte wijn met jonge Gruyere. Waarom? Een witte wijn past beter bij zachte smaken.

Kies voor Chardonnay bij een jonge Gruyere. Chardonnay heeft de smaken van ananas en mango die erg goed passen bij de zoete smaak van de kaas. De tropische smaken van Chadonnay zorgen ervoor dat je de nootachtige smaak de kaas extra goed proeft.  

Belegen

Bij de belegen variant kunt u het beste kiezen voor een licht kruidige wijn zoals Sauvignon Blanc. Waarom? De belegen Gruyere is iets pikanter van smaak en past daarom beter bij een Sauvignon Blanc.

Sauvignon Blanc heeft de kruidige aroma’s van gras en muskaat. Dit past erg goed bij de zilte smaak van de kaas. De fruitige smaken van Sauvignon blanc geven de kaas iets meer smaak.

Oud

Een fruitige rode wijn met oude Gruyere. Waarom? De oude Gruyere is erg pikant van smaak en vraagt daarom om een kruidige wijn met een zachte afdronk.

Kies in dit geval voor Angoris Schioppettino. Deze rode wijn is gemaakt van de heerlijke Schiopperrino druif en smaakt naar rood fruit zoals; zwarte bes, rode bes en framboos. De fruitige smaken zijn erg lekker bij de pikante smaak van de kaas.

Rode wijn of witte wijn bij Skylger?

Skylger is erg lekker met een glas witte wijn. De meeste witte wijn heeft een zuurtje die goed past bij de zoute smaak van de kaas. Skylger heeft een romig karakter die vraagt om een fruitige witte wijn. Zo kunt u genietenvan een heerlijke smaaksensatie.

Kies voor Chardonnay. Waarom? Chardonnay heeft ook zoete smaken die de kaas net iets meer body geven. Door de frisse hints van Chardonnay lijkt de Skylger nog romiger.

Rode wijn of witte wijn bij Rubens?

Rubens is een harde kaas met frisse hints en een geroosterde nasmaak. Een fruitige rode is heerlijk bij Rubens. Waarom? De geroosterde smaak van de kaas past heel goed bij een licht gekruide wijn met een zoete afdronk. Zo blijven alle smaken mooi in balans.

Kies voor een Pinot Noir of een fruitige Chinon. Beide wijnen hebben een zoete afdronk. De smaken van rood fruit zijn ontzettend lekker bij het licht pikante karakter van Rubens.

Rode wijn of witte wijn bij Fryske kaas?

We hebben drie soorten fryskekazen; jong, belegen en oud. Bij elk rijping hoort een andere wijn.

Jonge Fryske

Volle witte wijn bij Jonge Fryske. Waarom? Jonge Fryske heeft een zachte en romige smaak die goed passen bij de fruitige hints van een witte wijn.

Kies voor een La Palma Chardonnay. Deze wijn is zacht van smaak en past daarom goed bij een romige jonge kaas. De fruitige smaken van; ananas, perzik en banaan geven de kaas nog meer smaak!

Belegere Fryske

Belegere Fryske is een extra belegen kaas die heel krachtig van smaak is. Hoe langer de kaas gerijpt is, hoe kruidiger de wijn mag zijn. Waarom? Een witte wijn zal snel overheerst worden door de zilte en pikante smaak van de kaas. U kunt dus het beste kiezen voor een rode wijn. Rode wijn heeft een volle smaak die goed past bij pikante kaassoorten.

Kies voor een Pinot Noir. De frisse smaken en de fruitige aroma’s van Pinot Noir is heerlijk bij de pikante smaak van de kaas. Pinot Noir is een fruitige rode wijn met weinig taninnes. Taninnes zorgen voor een strak mondgevoel en dat vindt niet iedereen lekker. Pinot Noir is een rode wijn die makkelijk te drinken is door de zachte afdronk.

Wilt u liever een soepele rode wijn? Kies dan voor Merlot.

Merlot is wat krachtiger van smaak. Dit komt doordat deze wijn meer taninnes bevat dan een fruitige rode wijn. U proeft heerlijke; kersen, pruimen en bessen. De aroma’s van; vanille, mokka en ceder geven de kaas nog meer smaak! De fruitige smaken van Merlot zijn extra goed te proeven met Belegere Fryske.

Stokalde Fryske

Stokalde Fryske is een oude kaas en is erg pittig van smaak. Een volle rode wijn is een aanrader voor oude kaassoorten. Waarom? Volle rode wijn is krachtig van smaak en goed bij pikante smaken.

Een witte wijn wordt al snel overheerst door de pikante smaken van de kaas. Dat komt doordat witte wijn een ‘lichte’ smaak heeft. Daarom drinken we witte wijn in de meeste gevallen bij jonge kaassoorten.

Welke rode wijn is het lekker bij Stokalde Fryske?

Rioja Crianza past erg goed bij Stokalde Fryske. De wijn smaakt naar zwart fruit wat heerlijk is bij het pikante karakter van deze kaas. De frisse tonen van Rioja Crianza in combinatie met de romige kaas zorgt voor een smaakexplosie in uw mond.

Witte wijn bij Fol Epi.

Een witte wijn is de beste keuze bij Fol Epi. Waarom? Een witte wijn heeft een zachte smaak die goed past bij de zoete en romige smaken van de kaas. Deze kaas heeft een fruitig karakter en dat is extra goed te proeven bij een fruitige witte wijn.

Kies voor een Ogio Pinot Grigio. Een heerlijke witte wijn met de fruitige smaken van meloen en citrusvruchten. Door het fruitige karakter van de wijn is de zoete smaak van de kaas nog beter te proeven!

Droge witte bij Abondance.

Kies een droge witte wijn bij Abondance. Waarom? Deze kaas heeft een aardse smaak die goed te proeven is bij een witte wijn. Het zuurtje in witte wijn in combinatie met de nootachtige smaak van deze kaas zorgt voor een verassende smaakbeleving.

Kies voor een Sauvignon Blanc. De frisse smaken en de fruitige aroma’s van deze wijn is enorm lekker bij de aardse smaak van de kaas. Het zorgt voor een verassend mondgevoel.

Fruitige rode wijn bij Appenzeller.

Appenzeller is een pikante kaas uit Zwisterland. De kaas wordt tijdens zijn rijping in geborsteld met een kruidenmengsel waardoor de kaas bijzonder en pikant smaakt.

Een fruitige rode wijn is heerlijk bij Appenzeller. Waarom? De frisse smaken zorgen voor ervoor dat de kaas romiger aanvoelt. De fruitige aroma’s van een rode wijn geven de kaas nog meer smaak.

Let wel op welke rode wijn u pakt. Appenzeller is een pikante kaas die vraagt om een fruitige wijn die niet te zacht van smaak is. Pinot Noir zal al snel overheerst worden.

U kunt het beste kiezen voor een Merlot. Waarom? Merlot is fruitig en heeft iets meer tannines vergeleken met Pinot Noir. Dit zorgt voor een straks mondgevoel wat erg lekker is met Appenzeller. Dat komt door het romige karakter van deze kaas.

Fruitige witte wijn bij Le Timanoix.

Een fruitige witte wijn met Le Timanoix. Waarom? Le Timanoix wordt tijdens zijn rijping gewassen en in geborsteld met walnoten likeur waardoor de kaas een mooie aardse smaak krijgt. Een fruitige witte wijn zorgt ervoor dat je de nootachtige smaak van de kaas extra goed proeft.

Kies voor een Pinot Grigio. Waarom? Deze wijn heeft de smaken van perzik en Citrus wat heerlijk is bij de aardse smaak van de kaas. Een verassende combinatie. De frisse smaken van Pinot Grigio halen het romige karakter van de kaas naar boven.

Chardonnay bij Tomme au Mars Raisin.

Tomme au Mars Raisin is een bijzonder zoetige kaas. De kaas komt uit Frankrijk en is gerijpt in druivenpulp. Hierdoor ontstaat er een unieke zoete, maar tegelijk pikante kaas.

Een witte wijn past het beste bij de zoete smaak van de kaas. Dat komt door de zachte afdronk van een witte wijn. Kies voor een Chardonnay. Waarom? De fruitige smaken van een Chardonnay passen verassend goed bij deze kaas.

Chardonnay uit een koud klimaat geeft een strak mond gevoel.  U kunt het beste kiezen voor een Chardonnay uit een warm klimaat. Chardonnay uit een warm klimaat heeft een romig karakter wat goed past bij de romige kaas.

Fruitige witte bij Chaumes.

Een fruitige witte wijn met Chaumes is een aanrader. De kaas heeft een zachte en milde smaak wat goed past bij een witte wijn. Hoe kan dat? Hoe donkerder de kleur van de wijn, hoe scherper de smaak is. Een rode wijn zal de kaas al snel overheersen door zijn sterke karakter.

Kies liever een Pinot Grigio. Waarom? De fruitige aroma’s van deze wijn geven de kaas iets meer smaak. Het frisse karakter van Pinot Grigio vraagt om een romige kaassoort zoals Chaumes.

Vond je dit een interessant blog? Lees dan vooral ook onze blogs over: kruidenkaas combineren met wijn, Zachte kaas combineren met wijn, welke wijn combineren met schimmelkazen, over wijn bij de borrel(plank).

 

Join Waitlist We will inform you when the product arrives in stock. Please leave your valid email address below.
0