Wijn en kaas kunnen een hemelse combinatie vormen. Heeft u een gezellige avond en zet u een kaasplank op tafel? Dan is het goed om te weten welke wijn bij welke kaas past. Een rode wijn past goed bij sterke kazen, terwijl een witte wijn beter samengaat met lichte en zachte kazen. Hieronder leest u welke wijn lekker is bij welke kaas en waarom. 

Jonge kaas en half belegen kaas met een *lichte* witte wijn

Jonge kaas is heerlijk bij witte wijn. Waarom? Omdat witte wijn wat frisser van smaak is en daarom beter past in het smaken-pallet dan een rode wijn. De meest toegankelijke wijn voor een jonge kaas en belegen is de Sauvignon Blanc, maar hoe komt dat? De wijn is al heerlijk van zichzelf, maar heeft de mooie eigenschap om de subtiele zuren van een jonge kaas te accentueren. Wat leidt tot een vollere smaakbeleving.

Wilt u liever voor een rode wijn gaan? Dan is Masi Toar de beste optie. Deze rode wijn bevat namelijk zachte tannine en aroma’s van rood fruit.
Hierdoor blijven de zuren van een jonge kaas in toom, maar wel op subtiele wijze aanwezig. Zo ontstaat er een aangename contrasterende smaak met een balans tussen lichtzoet en -zuur.

Verschillende soorten wijnglazen naast elkaar

Jonge geitenkaas Chenin Blanc

Een jonge geitenkaas is lekker bij een witte wijn. Waarom? Omdat jonge geitenkaas een frisse smaak heeft. Let wel even op welke witte wijn u pakt. Geitenkaas heeft over het algemeen namelijk een sterke smaak van zichzelf. Daarom kunt u het beste gaan voor een Sauvignon Blanc of een Chenin Blanc. Waarom?

Omdat beide wijnen een wat frissere, zurige smaak hebben. Ze accentueren daarmee de smaak van een jonge geitenkaas. Zo blijven de smaken met elkaar in harmonie.

Beemster kaas en de Chenin Blanc

Beemster kaas heeft een nootachtige smaak en past daarom goed bij een fruitige wijn. Pak een zachte rode wijn zoals Château La Tour of een witte wijn, zoals een Chenin Blanc.

Goudse kaas met Mas Tinto

Goudse kaas valt onder de milde kazen, en past daarom goed bij rode en witte wijn. Zowel rode als witte wijn brengen de volle, ronde smaak van de kaas naar boven. Een zachte rode wijn past het beste bij Goudse kaas. Denk hierbij aan: Mucho Mas Tinto of Alamos Malbec. De Mas Tinto kies je als je van fruitig smakende wijnen houdt. De wijn benadrukt namelijk het karakter van een zachte Beemsterkaas.

De Alamos is een heerlijke, maar robuuste wijn die goed met een milde kaas kan samengaan, maar let op. Hij drukt wel de smaak van de kaas meer naar de achtergrond.

Goudse kaas en een Pinot Grigio

Witte wijn met een jonge komijnekaas? Normaal pak je een soepele rode wijn bij een komijnekaas, omdat de kaas een sterke smaak heeft. Bij de jonge komijnekaas kunt u het beste gaan voor een witte wijn, omdat deze zacht en mild van smaak is. Rode wijn overheerst snel de milde smaak van de jonge komijnekaas.

Een perfecte witte wijn hiervoor is bijvoorbeeld de Pinot Grigio, de frisse en fruitachtige smaken versterken de kruidachtige tinten van de komijnkaas. Op die manier ontstaat er een aangenaam evenwicht in uw smaakervaring. 

Lekker borrelplankje samenstellen? Check dit blog over vlees, kaas, snacks en andere borrelsnacks combineren met wijn.

Join Waitlist We will inform you when the product arrives in stock. Please leave your valid email address below.
0