Rendang
Rendang is een klassiek stoofgerecht uit Indonesië. Wereldwijd is het gerecht erg populair en we komen allerlei verschillende variaties tegen. Het gerecht is kruidig en pittig van smaak door het gebruik van rode pepers. Je vind hier alles wat je moet weten over dit klassieke stoofgerecht en natuurlijk ook hoe je het moet maken.
In dit artikel:
Materialenlijst
Je hebt een aantal spullen nodig om zelf rendang te maken. Verzamel de volgende 6 materialen:
- Grote pan
- Snijplank
- Koksmes
- Schilmes
- Spatel
- Staafmixer of malen

Ingredientenlijst voor pittige rendang en de boemboe
Verzamel de volgende ingrediënten om rendang te maken:Voor de boemboe
- 5 gram korianderzaad
- 5 gram komijn
- 1 cm laos
- ¼ tl trassi
- 1 rode chili peper
- 8 teentjes knoflook
- 3 ui groot
Voor de rendang
- 2000 gram rundernek
- 500 ml kokosmelk
- 1 limoenblad
- ½ tl palmsuiker
- 1 stengel citroengras
- olie naar wens
- zout en peper naar wens
- Bosui naar wens (als garnituur)
Rendang maken
Hier zie je hoe je traditionele rendang maakt:In 18 stappen rendang maken:
- 0:00 stap 1 – Zet een pan op laag vuur en rooster de komijn- en korianderzaad
- 0:56 stap 2 – Maak een bol knoflook schoon ca. 8 tot 10 teentjes
- 3:43 stap 3 – Plaats de komijn- en korianderzaad in een mixer en voeg de knoflook toe
- 4:30 stap 4 – Voeg de Laos toe
- 4:51 stap 5 – Snij de rode peper fijn en voeg toe aan de mixer
- 5:09 stap 6 – Verwijder de schil van de uien en snij in grove stukken. Voeg dit toe aan de mixer
- 8:28 stap 7 – Snij ongeveer 3 cm van de gember af, verwijder de schil en voeg toe aan de mixer
- 9:11 stap 8 – Voeg de lassie toe. Let op dit is erg sterk.
- 9:55 stap 9 – Mix de uien, knoflook, Laos, korianderzaad, komijnzaad en rode peper tot een fijne boemboe
- 12:05 stap 10 – Zet een grote pan op zacht vuur
- 12:15 stap 11 – Verwarm 1 el olie naar keuze
- 12:59 stap 12 – Snij de ribstukken in blokken van 2 a 3 cm rondom
- 14:54 stap 13 – Fruit zachtjes je boemboe aan in de olie, zodat alle smaakstoffen vrijkomen
- 19:54 stap 14 – Voeg na 5 min je vlees toe aan de boemboe en roer goed door
- 20:43 stap 15 – Vouw het citroen gras een paar keer dubbel en voeg toe
- 21:12 stap 16 – Giet de kokosmelk erbij en roer goed door. Laat 3 uur sudderen op laag vuur
- 22:14 stap 17 – Na 3 uur roer je alles goed door Laat in geheel nog 2 uur sudderen voor het beste resultaat
- 22:27 stap 18 – Roer nog 1 keer goed door, verwijder de citroengras en serveer direct
Bereidingstijd: 3 uur en 20 minuten
Serveertips voor dit gerecht
Serveer de rendang met witte rijst en garneer af met bos ui en sambal! Rendang wordt het meeste gegeten als hoofdgerecht. Je leest onder het kopje ‘wat eet je bij rendang’ welke componenten het gerecht nog lekkerder maken. Je kunt alle kanten op met dit overheerlijke stoofgerecht.
Wat zijn de allergenen van rendang?
De rendang in dit recept bevat schaaldieren en sulfiet. Je kunt het recept zelf aanpassen om allergenen te vermijden. Let goed op de kruiden en specerijen die je in je recept gebruikt!
Meest gestelde vragen
Hieronder vind je de meest gestelde vragen over rendang:
Kan je rendang bewaren?
Je kunt rendang bewaren in de koelkast of vriezer. Koel het gerecht terug naar kamer temperatuur. Het liefste onder de 7 graden Celsius. Schep het in een luchtdichte bak en bewaar 2 dagen in de koelkast, het liefst onder de 4 graden Celsius. Je kunt het gerecht ook 3 maanden in de vriezer bewaren, het liefst tussen de -19 graden Celsius en -21 graden Celsius.
Welk vlees voor rendang?
Maak altijd gebruik van rundvlees als je rendang maakt. Waarom? Varken en kip hebben een overheersende smaak. De structuur van rundvlees is het meest stevige en daarom beter geschikt voor stoofgerechten.
Welke rundvlees voor rendang?
Maak gebruik van stooflappen, zoals; sukadelappen, ribstuk, poulet of rundernek. Waarom? Dit zijn stukken vlees met veel vetten en spieren die er mals worden na een paar uur stoven.
Welke rijst bij rendang?
Je kunt elke rijstsoort combineren met rendang. Ik ben van mening dat basmati rijst het beste erbij past. Want na de bereiding heeft de rijst een zachte korrel, maar het plakt niet aan elkaar.
Welke groente in rendang?
Rendang wordt bereid zonder groente. Je kunt bij het gerecht wel groente serveren. Het pittige stoofgerecht smaakt heerlijk bij sajoer boontjes en atjar. Want de fris-zure smaken van de groentes passen goed bij de pittige smaak van de rendang.
Welke wijn bij rendang?
Een volle rode wijn smaakt heerlijke bij rendang. Waarom? Rendang is erg sterk van smaak. Rode wijn heeft vaak een krachtig karakter en brengt het gerecht mooi in balans. De zure en volle smaken van de wijn geeft een smaakexplosie in je mond.
Merlot is een van de zwoelere wijnen met een stevige body. De wijn kan goed op tegen de uitgesproken smaken van de rendang. De smaken van frambozen en pruimen gaan goed samen met de pittige smaken van dit gerecht.
Wat eet je bij rendang?
Je kunt eindeloos variëren met rendang. Hou je niet van rijst? Geen probleem! Hieronder vind je 6 leuke en makkelijk combinaties:
- Serveer het stoofgerecht met breek- of stokbrood uit de oven. Maak er een frisse salade naast met boontjes en komkommer. Zo heb je een extra bite in je gerecht.
- Snij een afbakbroodje naar keuze doormidden en verdeel het vlees over beide zijdes. Strooi er geraspte kaas over heen en bak af in een voorverwarmde oven van 180 graden Celsius voor 5 minuten.
- Zet de rendang erbij op de rijsttafel. Heerlijke met andere componenten zoals; nasi, longtong, sajoer boontjes, atjar of bami.
- Beef rendang nacho’s is een trendsetter onder de jeugd. De nacho’s worden bedekt met; stoofvlees, jalapeno, zure room, cheddar en belegen kaas. Om het gerecht nog frisser te maken kun je af garneren met ingelegde radijsjes.
- Rendang loaded fries is er ook een die we steeds vaker tegen komen op de menu kaart. Bedek de versgebakken friet met rendang, cheddar en alle toppings die je maar wilt!
- Boa bun met rendang is mijn lievelingsgerecht. Stoom het broodje en serveer met; rendang, bosui, taugé, sriracha mayo en gebakken uitjes.
Is rendang gezond?
Je kunt het gerecht zo gezond maken als je zelf wilt. Dit heb je helemaal zelf in de hand. Maak je een klassiek basis recept? Dan is rendang niet perse gezond. Vaak wordt er gebruik gemaakt van bijvoorbeeld zout en volle kokosmelk. Benieuwd hoe je het stoofgerecht gezonder kan maken? Hieronder vind je het antwoord op je vraag.
Inspiratie gezonde rendang
Om het stoofgerecht gezonder te maken kun je de 500 ml magere kokosmelk gebruiken. Daarnaast ligt het er meer aan wat je bij je rendang eet. Wil je gezonder eten? Kies voor volkoren rijst bij de rendang. Je kunt ook een heerlijke salade maken. Gebruik hiervoor als basis; lolo rosso, komkommer, rode ui, srirachamayonaise, taugé, bos ui en gebakken uitjes.
Wat is patatje rendang?
Er wordt niet meer bedoelt dan patat met rendang ernaast. Het wordt vaak geserveerd met volle en romige mayonaise. Je kunt het frietje nog lekkerder maken door er extra ingrediënten aan toe te voegen.
Hoelang rendang stoven?
Minimaal 4 uur. Het ligt net aan het stuk vlees wat je gebruikt. Ga altijd uit van minimaal 4 uur en maximaal 5u30m
Kan je rendang in de oven bereiden?
Ja, je kan het gerecht in de oven stoven. Bereid heel je gerecht in de pan, giet daarna in een oven schaal en bedek met aluminiumfolie. Plaats daarna in de oven voor 6 uur op 160 graden Celsius.
Wat is boemboe?
Boemboe wordt vaak een fijngewreven kruidenmengsel genoemd, maar een betere definitie is: “Boemboe is een fijngemalen kruidenpasta”. Want door de toevoeging van; ui, knoflook en/of olie ontstaat er een natte pasta. In tegenstelling tot een kruidenmengsel wat vaak gemaakt wordt van ‘gedroogde’ kruiden.