Ratatouille – Recept, inspiratie en tips!
Een klassiek gerecht uit de Franse keuken. Het wordt vaak warm geserveerd in een hoofdgerecht met witvis. Het wordt ook vaak geserveerd als koud voorgerecht met stokbrood. De groentes worden gestoofd in een tomatensaus. De zurige smaken gaan enorm goed samen met de frisse smaken van de groentes.Wat is ratatouille?
Het klassieke groentestoof potje bestaat uit; paprika, aubergine, courgette, tomaten(puree), basilicum, knoflook, olie, zout en peper. De groentes worden in rondjes gesneden en in een mooie ovenschaal gepresenteerd. Echter wordt de brunoise versie steeds bekender. De groentes worden in even grote blokjes gesneden en in de pan gestoofd.Hoe maak je ratatouille?
Vind hier het makkelijkste ratatouille recept. Groentestoof maken is ontzettend leuk en ook nog eens gezond. Je hebt niet veel ingrediënten nodig en je kunt het op vele manieren serveren en presenteren. Hieronder vindt je een makkelijk recept om je eigen groentestoof te maken. We leggen alles stap voor stap uit en geven extra informatie over het recept. De bereidingstijd bedraagt 20 minuten Recept op basis van 2 personen Wordt geserveerd als component in een voor- of hoofdgerecht
Ingrediënten voor ratatouille:
- ½ courgette
- ¼ aubergine
- 1 trostomaat
- 1 tn knoflook
- 1 rode paprika
- 1 ui
- 10 gram tomatenpuree
- basilicum naar wens
- Zout en peper
Materialen lijst
Verzamel de volgende 4 materialen:
- Snijplank
- Koksmes
- Koekenpan
- Spatel
In 13 stappen ratatouille maken:
0:00 stap 1 – Verwijder de schil van de ui en snij in blokjes
1:32 stap 2 – Druk je knoflook plat met de zijkant van je koksmes en snij de knoflook fijn
2:43 stap 3 – Snij de aubergine in blokjes van 1 cm bij 1 cm (brunoise)
4:22 stap 4 – Snij de courgette in blokjes van 1 cm bij 1 cm (brunoise)
5:20 stap 5 – Snij het vruchtvlees van de paprika en snij het vruchtvlees in blokjes van 1 cm bij 1 cm (brunoise)
6:42 stap 6 – Snij de tomaten in blokjes
8:57 stap 7 – Verwarm 2 el olie in de koekenpan
9:51 stap 8 – Fruit de uien en de knoflook aan op laag vuur
12:24 stap 9 – Voeg de; aubergine, courgette en paprika toe en bak mee op middelhoog vuur
13:08 stap 10 – Breng op smaak met zout
14:10 stap 11 – Voeg de tomaten en tomatenpuree toe en bak kort mee
15:23 stap 12 – Voeg 2 el rode wijn azijn toe
15:56 stap 13 – Proef of alles op smaak is. Breng eventueel verder op smaak naar wens. Serveer direct!
Allergenenlijst voor lasagne
Dit gerecht bevat geen allergenen!

Meest gestelde vragen over ratatouille
Hoe bewaar je ratatouille?
Je kunt ratatouille 2 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bak. Let op dat je het gerecht terug koelt voordat je het in een gesloten bak plaatst. Waarom? Als je een warm product in een bak plaatst met de deksel erop, dan slaat het vocht terug in je gerecht. Daarnaast is het erg slecht voor je koelkast!
Je kunt ratatouille tot 3 maanden in de vriezer bewaren. Let op na ontdooien, niet terug in vriezen!
Is ratatouille gezond?
Ja, ratatouille is een gezond gerecht. De groentestoof past goed bij een koolhydraat arm dieet. Daarnaast bevat het gerecht geen gluten of lactose.
Het gerecht bevat geen dierlijke producten en is dus ook een optie voor veganisten. Erg lekker voor de mensen die gezond willen eten!
Wat eet je bij ratatouille?
Je kunt groentestoofpot op verschillende manieren serveren of combineren. Hieronder vindt je de top 5 smaakcombinaties met dit gerecht.
1. In combinatie met zeebaars
2. In combinatie met aardappelen en rood vlees
3. In combinatie met breekbrood of stokbrood (koud geserveerd)
4. In combinatie aardappeltjes en kip
5. In combinatie in een uitgehold Kaiser broodje met kaas erover uit de oven
Welke wijn bij ratatouille?
Ratatouille heeft veel zure smaken door de toevoeging van tomaat, tomaten puree of rode wijn(azijn). Een wijn met een hoge zuurgraad past het beste bij een gerecht met veel zure smaken.
Rode wijn past het beste bij ratatouille. Vooral als je rode wijn(azijn) toevoegt aan je gerecht. Een witte wijn brengt de sterke en zure smaken uit balans.
Welke rode wijn bij ratatouille?
Cabernet Sauvignon of Merlot past het beste bij ratatouille. Beide wijnen hebben een krachtig karakter. Ze wegen goed op tegen de zure en frisse smaken van dit gerecht.
Cabernet Sauvignon past niet alleen goed bij stoof- en wildgerechten, maar ook bij rood vlees en groentes! De wijn heeft een hoog tannine gehalte en zuurgraad. Een krachtig karakter dus!
Merlot is iets toegankelijker van smaak. De wijn heeft een medium tannine gehalte en zuurgraad. Merlot is te herkennen aan de smaken van framboos, pruimen en kersen.
Merlot uit een warm klimaat smaak zwoel en zacht. Merlot uit een koud klimaat smaak vaak fris en sappig.
Welke witte wijn bij ratatouille?
Kies voor een Sauvignon Blanc uit Nieuw – Zeeland. De wijn heeft een hoge zuurgraad en weegt goed op tegen de zure smaken van de tomaat. De wijn is lekker krachtig en kan daarom gecombineerd worden met uitgesproken smaken. Niet alle witte wijn kan op tegen de uitgesproken smaak van dit gerecht.
Ik ben zelf fan van een frisse Chardonnay bij ratatouille. Ik hou zelf niet van krachtige wijnen en vind dat een frisse Chardonnay goed opweegt tegen de zure smaken van de tomaten.