Hoe schenkt u wijn als een professional?

De kans is groot dat u geen horeca achtergrond heeft, maar wel een verfijnde smaak. Dat wilt u laten zien aan uw vrienden, kennissen en familie wanneer zij op bezoek komen. 

En bij smaak hoort een stukje stukje etiquette bij. En etiquette maakt geen onderscheid tussen een feestje, gezellige aangelegenheid of zakelijk diner. In dit blog lees je hoe je stap-voor-stap wijn schenkt volgens de regels, zo lijkt het alsof u het al jaren doet.

De juiste wijn bij het juiste gerecht schenken.

Het voelt al pijnlijk als u eraan denkt. De verkeerde wijn schenken bij een heerlijke borrelplank of gerecht. 

Want een verkeerde wijn(keuze) overstemd de smaak van uw delicatessen of erger nog.. Verpest de smaak in zijn geheel. 

Bereid u daarom voor als een gezellig avondje wilt organiseren.

Tip bij wijn en eten.
Ter inspiratie hebben wij diverse blogs met gerechten en bijpassende wijnen. Zo weet u zeker dat u de wijn in en/of naast uw gerechten, kan gebruiken. Dat zorgt dan juist weer voor een nóg lekkerdere maaltijd. 

Geen diner, maar wel een gezellige avond met hapjes in gedachten? Check dit overzicht met heerlijke borrelhapjes en wijn combinaties. Lees dan eens dit artikel: welke wijnen passen bij de borrel? 

Verschillende soorten wijnglazen naast elkaar

Bij welke temperatuur schenkt u de wijn?

Het is belangrijk dat u de wijn vooraf op de juiste temperatuur in de juiste condities hebt opgeslagen. In eerdere blogs las u de perfecte temperaturen voor de opslag van rode wijn en witte wijn, maar hoe zit dat vervolgens bij het schenken van wijn? 

Om de wijnen volledig tot hun recht te laten komen, schenkt u witte wijn bij 8-12 graden (recht uit de koeling). Niet op tafel laten staan dus (of gekoeld op tafel laten staan).

Rode wijnen kan u een half uurtje tot uur vooraf al op tafel zetten. U schenkt ze namelijk bij 14-19 graden. Afhankelijk van de temperatuur in huis kan u ze langer op tafel laten staan.

Een showmoment met goedkeurende knik van uw gasten.

Dit is een van de mooiste momenten in een restaurant als u wijn heeft besteld. De ober presenteert u een fles met label, hij geeft een korte pitch over welke wijn hij u wil serveren. U geeft een goedkeurende knik als u het eens bent. Dan pas wordt de wijn geschonken.

Indruk maken op gezelschap? Dat doet u door u goed in te lezen over de wijn(en) die u wilt schenken, u geeft een korte presentatie voor het schenken. Zo weten uw gasten precies wat ze mogen verwachten. Zo’n momentje geeft een avond net een extraatje, het is daarnaast een moment om uw eigen kennis zichtbaar te maken.

Het openen van de fles? (ontkurken)

Of het nu gaat om een romantisch avond of een bourgondisch gezelschap bedienen, een echte gentleman opent een fles (staand) aan tafel. Waarom? 

Zo ziet uw gezelschap dat u niet stiekem van de wijn heeft gesnoept en de aroma’s en smaak al aan het vervagen zijn. 

U gebruikt een (open deur: net/mooi) mesje om de capsule/beschermlaag om uw kurk te verwijderen. Vervolgens ontkurkt u op rustige wijze met een wijnopener de kurk.

Pro tip. Gebruik voor deze gelegenheid liever geen schroefdop, dat oogt net wat minder.. Verfijnd. Eens? 

Serveer een passende hoeveelheid in het juiste glas, wat staat op de juiste plek.

U zet het wijnglas voor uw gasten altijd aan de rechterkant van het bord van uw gasten. Serveert u meerdere wijnen? Dan zet u het wijnglas wat het eerste gebruikt wordt aan de buitenkant (vergelijkbaar met die etiquette van bestek).

Wijn wordt gedronken door te nippen. Een goede balans tussen water drinken en wijn is dus belangrijk, ook voor uw gasten. Zorg dat er een glas water staat naast het wijnglas (aan de buitenkant). Vul deze op tijd bij.

En nu terug naar de wijn zelf schenken.

U schenkt door de bodem van de fles vast te houden. Volgens officiële etiquette draait u bij de schenking de fles een kwartslag. Dat heeft twee redenen. U brengt enerzijds de smaak op gang van de wijn. Anderzijds helpt het functioneel bij het voorkomen van druppels bij het schenken.

U weet door het eerdere blog al welke wijn u in welk glas schenkt – en hoeveel. Zo helpt u de smaak en aroma’s van de wijn optimaal tot hun recht te komen. Zeker voor rode wijn die nog moet ademen of extra lucht nodig heeft middels karafferen, is dat erg belangrijk.

Hieronder nog even het korte antwoord over de hoeveelheid wijn in een wijnglas.

In een verfijnd gezelschap schenkt u officieel 100 ml in. Zo komt de smaak optimaal tot zijn recht. Omdat 125ml vaak net wat ‘gastvriendelijker’ oogt, is dat ook prima. In de praktijk is dat zo’n ⅓ tot ½ van het glas. Schenk het glas nooit voller, dit gaat ten koste van de smaak.

De glazen die u voor witte wijn gebruikt zijn de wat dunnere/smallere uitvoeringen. Voor rode wijn zijn het de wat bredere glazen.

Een handige vuistregel: Hoe complexer / sterker de rode wijn? Hoe breder de bodem van het glas.

Uw wijn vasthouden 

Uw wijnglas houdt u bij de steel van het glas vast. Dit voorkomt dat het glas met wijn zelf warm wordt, wat de smaak van uw wijn nadelig kan beïnvloeden. Knijp de steel niet fijn, maar houdt hem los in de hand. Let wel op, niet té los natuurlijk. Tot slot, houdt het glas zoveel mogelijk rechtop, zo voorkomt u druppels op tafel. 

Proosten. 

Proosten doet u bij een aangelegenheid. Het is belangrijk dat u oogcontact maakt tijdens het proosten. Drink niet vóór u proost, volgens de etiquette is dit onbeschoft. 

Let op. Als u échte wijnglazen heeft kunnen deze erg breekbaar zijn. Liever dus niet klinken, maar enkel het glas heffen en oogcontact maken.

Pro tip: Wilt u indruk maken? Gebruik dan het woord voor proost uit de cultuur van het land waar de wijn vandaan komt; Santé (bij Franse wijn) of salud (bij een Spaanse wijn). Nederlandse gasten? Dan kan u natuurlijk u ook gewoon proost zeggen 😉

Uw wijn drinken 

Nip van uw wijn en drink regelmatig water tussendoor. Net als met eten en etiquette, liever geen grote happen of in dit geval.. slokken.

Conclusie 

U weet nu hoe u wijn schenkt als een pro. Heeft u nog een paar minuten? Vervolg dan uw Wijnqueeste door een van onze andere blogs te lezen.

Join Waitlist We will inform you when the product arrives in stock. Please leave your valid email address below.
0