Wat is flammkuchen en hoe maak je het?
Het is een een flinterdunne deegbodem besmeert met crème fraÎshe en zure room. Flammkuchen is makkelijk om te maken en ook nog eens enorm lekker. Dit is een specialiteit uit de Franse keuken. Het gerecht is vooral bekend in Elzas. Flammkuchen wordt ook wel tarte flambee genoemd
De bodem wordt voor een korte tijd op een hele hoge temperatuur gebakken in de oven. Als eind resultaat: een super knapperige bodem.
In dit artikel:
Wil je zelf flammkuchen maken?
Hieronder vind je een heerlijk en makkelijk recept om flammkuchen te maken. Het lijkt erg op de klassieke flammkuchen, alleen voegen wij wat geraspte kaas toe. Dit geeft het gerecht wat meer body en pit.
We leggen je uit wat je nodig hebt en hoe je het gerecht maakt.

Ingrediëntenlijst voor het maken van flammkuchen
Welke ingrediënten heb je nodig om flammkuchen te maken? Dit vind je hieronder in het ingrediënten lijstje. We maken het gerecht op 1 flammkuchen bodem van 60 cm bij 30 cm. Dit is genoeg voor 2 a 3 personen.
- 1 x flammkuchen bodem
- 200 gram spekblokjes
- 3 grote uien
- 100 gram geraspte kaas
- 125 ml crème fraÎshe
Materialen lijst
Hieronder vind je een lijst met de 5 materialen die je nodig hebt om flammkuchen te maken:- Snijplank
- Koksmes
- Oven
- Lepel
- Koekenpan
Flammkuchen maken
In deze video leg ik uit hoe je flammkuchen kan maken.In 10 stappen flammkuchen maken:
0:00 Stap 1 – Verwijder de schil van de ui en snij de uien doormidden
2:35 Stap 2 – Maak je snijplank schoon
2:46 Stap 3 – Snij de ui in halve ringen
4:22 Stap 4 – Zet je bakplaat met bakpapier klaar
4:30 Stap 5 – Pak je flammkuchen bodem ui en leg het deeg op je bakpapier. LET OP! Het papiertje op de kant er klare bodem moet verwijdert worden!
5:30 Stap 6 – Smeer de bodem in met crème fraÎshe
6:37 Stap 7 – Verdeel de ui ringen over de crème fraÎshe
7:39 Stap 8 – Verdeel de rauwe spekjes over de bodem
8:25 Stap 9 – Strooi als laatste de geraspte kaas over de bodem
Stap 10 – Bak de bodem af op 265 graden Celsius voor 5 minuten
Hoe maak je zelf flammkuchen deeg?
Je kunt zelf flammkuchen deeg maken door het onderstaande recept te volgen. Flammkuchen deeg maken is ontzettend makkelijk en je hebt weinig ingrediënten nodig. Je hebt flammkuchen deeg met of zonder gist. Gist zorgt ervoor dat het luchtiger wordt en meer volume krijgt. Ook helpt gist bij het rijzen!
Ingrediënten – op basis van 2 flammkuchen
- 250 gram bloem
- 1 ½ el olijfolie
- 140 ml lauw water
- 2 gram gedroogde gist
- 5 gram fijn zout
Recept – zelf flammkuchen deeg maken
Stap 1 – Meng alle ingrediënten in een grote kom. Dit kun je met je handen doen maar ook in een mixer met deeghaken. Hou het kneden 10 minuten vol totdat er een mooie bal vormt.
Stap 2 – Vet een bekken goed in en bewaar hierin het deeg
Stap 3 – Plaats de kom op een warme plek en laat 2 uur rijzen
Meest gestelde vragen
Is flammkuchen gezond?
Nee, de klassieke toppings zijn niet gezond. Dit komt door de toevoeging van crème fraÎshe en spekjes. Geen zorgen!
Je kunt het gerecht zo gezond maken als je wilt. Vervang de smeersels en de toppings voor gezondere ingrediënten.
Er zijn veel combinaties. Je kunt eindeloos variëren, maar let op!
Sommige groentes hebben eerst een voorbereiding nodig voordat je het kunt gebruiken. Broccoli bijvoorbeeld is een hard stuk groente. Het is nodig om harde groentes eerst te blancheren. Blancheren betekent een ingrediënt voor een paar seconden koken en daarna direct terug spoelen in ijswater.
Top 5 flammkuchen
Hieronder vindt je de top 5 smaakcombinatie:
Bodem, crème fraÎshe, ratatouille, geraspte kaas (oud) en ui ringen (vegetarisch)
Smeer de bodem in met crème fraÎshe. Snij de; paprika, aubergine en courgette in brunoise en strooi over de crème fraÎshe. Snij de ui in halve ringen. Strooi daarna de kaas erover en bak de bodem af
Bodem, zalm, crème fraÎshe en rode ui ringen
Smeer de bodem in met crème fraÎshe, en bedek de bodem met ui ringen. Bak de bodem eerst af! Bedek daarna met gerookte zalm.
Bodem, crème fraÎshe, paddenstoelen en geitenkaas (vegetarisch)
Smeer de bodem in met crème fraÎshe. Snij de paddenstoelen in plakjes en bedek de bodem met de paddenstoelen. Strooi de geitenkaas erover heen en bak af
Bodem, nutella, amandel en banaan
Smeer de bodem dun in met nutella, strooi de amandelen over de nutella, Bak de bodem af. Snij de banaan in plakjes en garneer af.
Haver fraÎshe, vegan gehakt en plantaardige geraspte kaas
Smeer de bodem in met de haver fraÎshe, bestrooi met het gehakt en strooi de kaas erover. Bak de bodem af.
Waar moet je op letten bij het maken van flammkuchen?
Flammkuchen wordt kort gebakken op een hoge temperatuur. In een paar minuten is het niet mogelijk om harde groentes te garen. Hiervoor is het nodig om een voorbereiding toe te passen op de ingrediënten die je gebruikt. Denk aan; wortel, bloemkool, aardappel en pastinaak.
Let op! Je kunt er ook voor kiezen om de harde groentes kleiner te snijden. Hoe kleiner je het snijd, hoe sneller het gaart.
Snij de paprika bijvoorbeeld in stukken van 2 cm bij cm. Snij de wortel in blokjes van 0,5 cm bij 0,5 cm. Waarom? De twee producten garen even snel.
Op welke temperatuur bak je flammkuchen af? Hoelang moet flammkuchen in de oven.
Verwarm de oven voor tussen de 250 graden Celsius en 280 graden Celsius. Bak de bodem voor 4 tot 6 minuten af. Een kant en klare bodem is na 4 minuten klaar. Als je zelf flammkuchen deeg maakt is het belangrijk dat je alles even dik rolt.
Welke wijn bij flammkuchen?
Pinot Gris past perfect bij flammkuchen. Dit komt omdat de wijn een gemiddelde tot hoge zuurgraad heeft. Dit past goed bij de zure en zoute smaken van crème fraîche en spek.
Het frisse karakter van de wijn zorgt voor een mooi smaakbalans. Pinot Gris wordt ook vaak geschonken op de borrel. De wijn heeft een fruitige en toegankelijke smaak.
Pinot Blanc en flammkuchen in een mooie combo.
Pinot Blanc is een frisse witte wijn met ook toegankelijke smaken. Kies voor een Pinot Blanc uit Elzas! Waarom?
Flammkuchen komt oorspronkelijk uit Elzas en wordt vaak ook met een Elzas wijn geschonken.
Bij de klassieke flammkuchen kun je een rode wijn het beste vermijden. De zoute en frisse smaken zullen snel overheerst worden door de rode wijn.
Je kunt er wel voor kiezen om andere toppings op je bodem te smeren. Denk aan een tomaten sausje en gehakt. Dit kunt je wel eten bij een zachte rode wijn.
De wijn mag niet te krachtig zijn. Let op dat de wijn een laag tannine gehalte en zuurgraad heeft.
Kan je flammkuchen bewaren?
Nee, je kan flammkuchen na bereiding niet meer bewaren!