Erwtensoep – recept erwtensoep met spek en rookworst
Een oudhollandse soep gemaakt op basis van split erwten. De soep wordt ook wel snert genoemd en is te herkennen aan zijn dikke en smaakvolle structuur. Je leest hier alles wat je moet weten over erwtensoep en natuurlijk ook hoe je het maakt!
In dit artikel:
Hoe maak je erwtensoep?
Trek een bouillon waarin je de spliterwten split en vul de soep op met groente en vlees. Er zijn verschillende manieren om dit gerecht te maken. Meerdere regio’s is Nederland maken de soep op zijn eigen manier. Je kunt verschillende soorten vlees en groentes gebruiken. Bij het klassieke recept wordt er gebruikt gemaakt van varkensvlees. Hieronder vind je alles wat je nodig hebt om een heerlijk stevige snert op tafel te zetten.Materialenlijst
Je hebt een aantal spullen nodig om je soep te kunnen maken. Verzamel de volgende 6 materialen om goed voorbereid te werk te gaan. 1. Snijplank 2. Koksmes 3. Dunschiller 4. Pan 5. Schuim- of draadspaan 6. Spatel
Ingrediënten om snert te maken
Welke producten heb je nodig om de heerlijke maaltijdsoep te maken? Verzamel de volgende ingrediënten.- 1000 gram spliterwten
- 3500 ml water
- 400 gram sukadelappen
- 200 gram rookworst
- 5 takjes tijm
- 300 gram prei
- 300 gram wortel
- 300 gram knolselderij
- 400 gram uien
- 2 blaadjes laurier
- 3 teentjes knoflook
- Zout en peper naar wens
Erwtensoep maken
In deze video leg ik uit hoe je erwtensoep kan maken.In 18 stappen erwtensoep maken:
0:00 stap 1 – Zet een pan met 1400 ml water op hoog vuur
0:14 stap 2 – Week de spliterwten in lauw water
1:25 stap 3 – Snij de onder- en bovenkant van de ui en verwijder de schil
1:40 stap 4 – Snij de ui doormidden
2:36 stap 5 – Snij de ui in blokjes
3:42 stap 6 – Snij de prei over de lengte doormidden. Was de binnenkant onder koud stromend water
4:06 stap 7 – Snij de prei in halve ringetjes
5:18 stap 8 – Schil de wortel en snij de wortel in blokjes
6:57 stap 9 – Snij de schil van de knolselderij
8:27 stap 10 – snij de peterselie fijn
9:30 stap 11 – Snij de rookworst in halve plakjes
10:41 stap 12 – Giet de spliterwten af
11:48 stap 13 – Leg het laurierblaadje met de spekjes en de spliterwten in het hete water.
12:58 stap 14 – Snij de knolselderij in blokjes als je dit nog niet had gedaan
15:00 stap 15 – Schuim de soep af met een schuimspaan
15:48 stap 16 – Zet je erwtensoep op klein vuur en laat zachtjes koken. Als de spliterwten beginnen te splitten, voeg je de groente toe. Laat zachtjes 10 a 15 minuten doorpruttelen
17:01 stap 17 – Voeg de rookworst toe op het moment dat de soep dikker wordt Laat ca 3 minuutjes zachtjes koken
19:45 stap 18 – Garneer af met de peterselie
Allergenenlijst
Dit gerecht bevat geen allergenen. Let wel op allergenen als je zelf producten toevoegt of vervangt! De allergenenlijst is gebaseerd op basis van de ingrediëntenlijst
serveertips
Erwtensoep is een heerlijke ‘winterse soep’. Serveer de soep met roggenbrood en katenspek ernaast. Besprenkel met een klein beetje honing mosterdsaus voor een unieke smaakbeleving.
Je kunt ook een ‘zomerse’ variant maken. Serveer met mueslibrood, oude kaas en appelstroop.
Serveer naast een broodje braadworst met zuurkool!
Meest gestelde vragen
Hieronder vind je de meest gestelde vragen over erwtensoep
Kan je erwtensoep bewaren?
Ja, je kan de soep makkelijk bewaren. Koel de soep terug naar kamertemperatuur. Giet de soep in een luchtdichte bak. Bewaar de soep 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer.
Let op, de soep is vaak erg dik als je het wil opwarmen. Voeg een klein beetje water toe in het pannetje om aanbranden te voorkomen.
Welk vlees in erwtensoep?
In de klassieke soep wordt er gebruik gemaakt van verschillende delen van het varken. Voor de mensen die geen varken mogen of kunnen eten is rundvlees het beste alternatief. Kip kun je beter vermijden bij het maken van erwtensoep. Hieronder vind je een klein overzichtje.
Varken
varkenspoten, varkensschenkel, rookworst, spek
Rund
riblap, rundernek, sukadelap
Welke wijn bij erwtensoep?
Sauvignon uit Nieuw – Zeeland is enorm lekker bij snert. De stevige en frisse witte wijn weegt goed op tegen de krachtige maaltijdsoep. Het krachtige karakter van Sauvignon Blanc geeft een mooi balans tegenover de kruidige smaken van de soep.
Geen fan van witte wijn?
Een zwoele rode wijn past prima bij een stevige maaltijdsoep. Pinot Noir heeft een zachte afdronk, met veel fruitige smaken.
Is erwtensoep gezond?
Is het een kant en klare soep? Het antwoord is vaak: nee! Veel E-nummers en verdikkingsmiddelen worden toegevoegd. Dit gebeurt om de soep beter te maken.
Maak je zelf verse soep? Dan is het antwoord: Ja, erwtensoep is een gezonde maaltijdsoep.
Spliterwten valt onder de peulvruchten. Ze zitten bomvol vitamines. De soep is ook licht verteerbaar en het vult lekker snel!
Verschillende soorten erwtensoep
Je kunt de maaltijdsoep op verschillende manieren maken. Dik, dun, zonder vlees, veel groente. Hieronder vindt 4 leuke ideeën om een leuke draai aan je soep te geven.
- Zomerse erwtensoep
Op basis van uienbouillon, gevuld met regenboog wortelblokjes, paprika blokjes, prei en aardappelblokjes. Vergeet niet op smaak te brengen met peper! - Erwtensoep met extra vlees
Op basis van varkensbouillon, gevuld met; varkenspoten, varken schenkel, spek en rookworst - Frisse erwtensoep
Voeg extra zuurtjes en kruiden toe. Denk aan; Citroen, koriander, munt en bijvoorbeeld bieslook - Vegetarische erwtensoep
Op basis van groente- of uienbouillon, gevuld met; bloemkool, aardappel, wortel, knolselderij en eventueel een vleesvervanger. De aardappel maakt de soep dikker.
Welke spek bij erwtensoep
Maak gebruik van spekreepjes of spekblokjes. Gebruik geen vegetarische spekblokjes. Waarom? Dit geeft geen lekkere smaak aan de soep. Spek is altijd van varkensvlees. Het geeft een zoute en rokerige smaak af aan je gerecht.
Hoelang erwtensoep koken?
Erwtensoep moet de eerste 2 uur zachtjes koken en daarna 4 uur op zacht vuur door pruttelen. Erwtensoep brand snel aan dus het is belangrijk om met de temperatuur te spelen.