Empanadas – wat is empanada en hoe maak je het?
Oorspronkelijk komt het gerecht uit Spanje en Portugal. Een heerlijke deeg zak gevuld met vlees. Nu word het verkocht als Street food over de hele wereld. Hier lees je hoe je empanadas maakt en nog veel meer!
Empanadas recept
Meest gestelde vragen
Empanadas recept
Een heerlijk gevuld deeghapje uit de frituur of uit de oven. De naam is gebaseerd op het woord ‘empanar’ dit betekent ook wel het inpakken met brood. Het is super makkelijk om empanadas te maken.
Wat ik het leukste vind aan dit gerecht is dat je het deeg met veel verschillende ingrediënten kan vullen. Eindeloos variëren dus! Ik vind empanadas met stoofvlees of gehakt het lekkerst. Hieronder vind je een recept van empanadas met gehakt. Lekker snel klaar!
Materialenlijst
Verzamel de volgende 10 materialen om voorbereid te werk te gaan.
- Grote pan
- Zelfklevend folie
- Snijplank
- Koksmes
- Vorken
- Lepels
- Deegroller
- Steekvorm rond
- Kwastje
- Oven
Ingrediëntenlijst
Voor het deeg- 600 gram bloem
- 230 gram boter
- 150 ml koud water
- 2 tl azijn
- 2 st ei
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- ½ winterpeen
- 500 gram gehakt gemengd
- cajun naar wenst
Empanadas maken
In deze video leg ik uit hoe je empanadas kan maken.Meest gestelde vragen
Hieronder vind je de meest gestelde vragen over empanadas.
Wat eet je bij empanadas?
Heerlijk met een yoghurt – komkommer sausje. Geen fan van yoghurt? Kies voor een salsa van; avocado, tomaat en koriander. Empanadas worden gefrituurd en zijn daarom vol en vettig van smaak. Een zoete en/of frisse smaak is een goeie tegenhanger. Denk aan; zoete aardappel, chutney of yoghurt – munt saus.
Welke wijn bij empanadas?
Je kunt de wijn het beste kiezen op basis van de empanada vulling. Empanadas gevuld met kip smaak heerlijk bij een Chardonnay. Waarom? Vettige gerechten gaan altijd goed samen met Chardonnay, omdat dit een volle witte wijn is met een ronde smaak. Empanadas gevuld met pittig gehakt smaakt beter bij een fruitige witte wijn als frisse tegenhangen of juist een rode wijn die een mooi balans geeft in combinatie met de sterke smaak van het vlees.
Zijn empanadas gezond?
Nee, empanadas zijn niet perse gezond. Het deeg word vaak gevuld met vlees en daarna gefrituurd. Zowel de ingrediënten als bereidingswijze valt niet in een gezond eetpatroon.
Je kunt het gerecht natuurlijk wel ‘gezonder maken’. Dit doe je dor het vlees te vervangen door groentes. Kies groentes uit die niet al teveel vocht bevatten. Waarom? Door groentes met veel vocht kan je deeg niet goed garen.
Inspiratie gezonde empanadas
Hieronder vind je 4 leuke ideeën voor gezonde empanadas:
- Empanada gevuld met wortel, prei, ui, knoflook en paprika
- Empanada gevuld met ratatouille geserveerd met tomatensalsa
- Empanada gevuld met kip, mais, tomaat, rode ui en courgette