Andijviestamppot
Stamppot is een typisch Nederlands gerecht. De stevige stamppot met spekjes is uiteraard nog lekkerder! Wil je zelf andijviestamppot bereiden? Hier lees je alles wat je moet weten!
In dit artikel:
Hoe maak je andijviestamppot?
Andijviestamppot bereiden is heel eenvoudig! Je mengt de gekookte aardappelen met de knapperige andijvie en garneert af met je favoriete vlees of groente. Dit gerecht is perfect voor een koude winteravond. Er zijn diverse manieren om andijviestamppot te bereiden. Hieronder vind je het volledige recept.
De bereidingstijd bedraagt 40 minuten
Recept op basis van 5 personen
Wordt geserveerd als hoofdgerecht

Ingrediëntenlijst voor het maken van andijviestamppot
Verzamel de volgende ingrediënten:- 1,3 kilo aardappelen
- 600 gram andijvie
- 50 gram boter
- 200 ml room of melk
- Zout en peper naar behoefte
- 200 gram rauwe spekblokjes
- 500 gram gehakt
Materialen lijst voor het maken van andijviestamppot
Verzamel de volgende 8 materialen op dit recept te kunnen volgen:- twee grote kookpannen
- koekenpan
- snijplank
- koksmes
- schalen en bakjes
- pureestamper of een pureestaafmixer
- spatel
- lepel
Gehaktballen maken
In deze video’s leg ik uit hoe je de gehaktballen kan maken. In het filmpje eronder laten we zien hoe je de stamppot maakt.In 4 stappen gehaktballen maken:
0:00 stap – Leg het gehakt op een bord of in een bak
0:24 stap 2 – Voeg 1 ei en de kruiden toe aan het gehakt
0:49 stap 3 – Meng alles door elkaar en draai 4 gelijke ballen
Stap 4 – Leg de gehaktballen in een ovenschaal. Plaats in een voorverwarmde oven van 180 graden Celsius, gedurende 30 tot 40 minuten
Andijviestamppot maken
In deze video leg ik uit hoe je andijviestamppot kan maken:
Volg de volgende 11 stappen om je andijviestamppot te maken:
0:00 stap 1 – Verwijder de schil van de uien en snij in grove stukken
2:58 stap 2 – Schil de aardappelen en snij in grove stukken
10:26 stap 3 – Kook de aardappelen gaar
11:20 stap 4 – Blancheer de andijvie als je die niet te knapperig wil hebben
12:06 stap 5 – Voeg wat aromazout en een bouillonblokje toe aan de andijvie
12:53 stap 6 – Giet na 3 minuten de andijvie af en koel terug onder koud stromend water
13:36 stap 7 – Giet de aardappelen af als ze gaar zijn
13:59 stap 8 – Doe de aardappelen met de andijvie in de pan en voeg de kookroom en boter toe. Stamp dit grof door elkaar heen en breng op smaak met cajun en aromazout.
17:18 stap 9 – Zet je stamppot apart en bak de spekjes gaar
18:12 stap 10 – Haal je gehaktballen uit de oven en controleer de kerntemperatuur
21:18 stap 11 – Als je spekjes goed zijn kun je de borden opscheppen!
Allergenenlijst
Dit recept bevat de volgende 2 allergenen:- Lactose
- Sulfiet
Top 5 smaakcombinaties
Hier kun je inspiratie op doen en eventueel zelf je eigen samenstelling verzinnen! Hieronder vindt je de top 5 meeste lekkere combinaties met andijviestamppot:
- Andijviestamppot met rookworst
- Andijviestamppot met verse gehaktbal
- Andijviestamppot met gekookt ei
- Andijviestamppot met geitenkaas
- Andijviestamppot met kaas en chorizo
Meest gestelde vragen
Je vind hier de meest getelde vragen die te maken hebben met andijviestamppot:
Waar moet je op letten bij het maken van andijviestamppot?
Let erop dat je de aardappelen goed laat uitlekken! Waarom? Zo kan het vocht goed uitlekken.
Welke wijn bij andijviestamppot?
Andijviestamppot met een zachte rode wijn is een bekende combinatie. Cabernet Franc is een zachte en geurige rode wijn. De smaak van cassis en blauwe bessen geeft de wijn extra body.
Cabernet Franc heeft een medium tot hoog tannine gehalte. Dit weegt goed op tegen tegen de aardse smaken van andijviestamppot. De wijn weegt ook goed op tegen de zoute smaak van de spekjes.
Gamay wordt ook vaak gedronken bij andijvie stamppot. De druif geeft een frisse en zachte rode wijn. Gamay is lekker bij andijviestamppot zonder spekjes! De zoute smaak van de spekjes overheerst al snel de zachte smaak van de wijn.
Welke wijn bij vegetarische stamppot?
Kies voor een Malbec wijn bij je vegetarische andijviestamppot. Een rode wijn met een uitgesproken smaak. Malbec wijn uit Frankrijk zijn krachtig en intens van smaak. Malbec wijn uit Argentinie is soepel en zachter van smaak.
Voeg geitenkaas toe aan je andijviestamppot! Heerlijk in combinatie met een Malbec wijn uit Argentinië.
Is andijviestamppot gezond?
Ja, je kunt andijviestamppot op een gezonde manier bereiden. Je kunt bijvoorbeeld de boter en spekjes achter wegenlaten. Kies voor kookroom zonder vet of gebruik magere melk. Je kunt meer groentes toevoegen aan de stamppot.
Wat is de verhouding van een andijviestamppot?
Het grootste geheim is de verhouding tussen je andijvie en je stamppot. Op 100 tot 150 gram rauwe andijvie gaat 300 tot 450 gram aardappelen. Het beste is op de andijvie stapsgewijs toe te voegen. Zo heb je zelf in de hand hoeveel je erbij doet en wat jou het lekkerst lijkt.
Hoe bewaar je andijviestamppot?
Je kunt andijviestamppot 2 dagen bewaren in de koelkast onder de 7 graden Celsius. Als je stamppot in vriest is deze tot 3 maanden houdbaar.
Hoe warm je andijviestamppot op?
Schep de andijviestamppot in een magnetron bestendige schaal en verwarm op 750 watt voor 8 minuten. Voeg peper en eventueel zout toe. Voeg wat warme melk toe als de stamppot te dik is. Serveer direct.
Je kunt de stamppot ook au bain marie verwarmen. Schep de stamppot in een pan en plaats in een grotere pan met een laagje water erin. Zet de pannen op het vuur en plaats een deksel op de pan met de stamppot. Roer om de 5 minuten even door en serveer direct.
Hoe maak je vegetarische andijviestamppot?
Volg het bovenstaande recept, maar laat de spekjes weg. Je kunt de spekjes vervangen door tofu blokjes of lekker een gekookt eitje. Een gekookt ei past enorm goed bij andijviestamppot en is misschien nog wel lekkerder.
Je kunt de stamppot ook opleuken met gegrilde groentes. Denk aan; wortel, broccoli, uien en paprika.
Hoe maak je veganistische andijviestamppot?
Zorg ervoor bij het maken van veganistische andijviestamppot dat je geen dierlijke producten gebruikt! Je kunt de melk of room vervangen door een plantaardig product. Gebruik geen boter en let erop welke ingrediënten en kruiden je toevoegt! Ook kruiden kunnen dierlijke producten bevatten.