Wat is pureren?

Pureren is een bereidingstechniek die we vaak tegenkomen in de keuken. Pureren is het fijnmaken van gegaarde of zachte producten. Vaak denken we bij pureren aan aardappelen, maar ook bepaalde koolsoorten, groente- en fruitsoorten kun je pureren om een lekker gerecht te maken. Er ontstaat door het pureren van de ingrediënten een zachte massa, waarvan je puree en crèmes kunt maken. Meestal pureer je met een stamper, maar je kan ook pureren met een machine zoals een staafmixer of Magimix.

Wat zijn de voordelen van eten pureren?

Het pureren van eten heeft meerdere voordelen. Hieronder zetten we de 5 belangrijkste voordelen op een rij:
1. Een puree of crème kun je heel mooi presenteren op het bord
2. Het geeft een bijzonder mondgevoel in combinatie met een krokantje
3. Puree eet makkelijk weg voor mensen die moeite hebben met slikken
4. Puree is makkelijk te eten voor mensen met gebitsproblemen
5, Een puree of crème is leuk en makkelijk om te maken

Wat zijn de nadelen van ingrediënten pureren?

Eigenlijk zijn er geen nadelen aan eten pureren. Het enige waar je op moet letten is dat je aardappelpuree nooit pureert in een keukenmachine. Hierdoor krijg je een lijmachtige substantie doordat er zetmeel vrijkomt. Het nadeel is daardoor de machine stuk kan gaan, maar dit is prima te voorkomen.

Op zoek naar lekkere en leuke puree ’s of crèmes? Hieronder vind je de 10 meest bekende puree en crèmes. Erg makkelijk om te maken en het is nog er lekker om op tafel te zetten ook. Niet alleen thuis, maar ook als eindexamen voor je koksopleiding.

Welke soorten puree kan je maken?

Hieronder vind je verschillende ingrediënten die je kan pureren om een heerlijke puree te maken.

1. Aardappelpuree 
2. Pastinaakpuree 
3. Knolselderijpuree 
4. Pompoenpuree
5. Appelpuree
6. Bloemkool crème
7. Avocado crème
8. Paprika crème
9. Hazelnootpuree

Hoe maak je hazelnootpuree?

Volg deze 4 stappen om hazelnootpuree te maken;

Stap 1 – Bruneer de hazelnoten voor 10 minuten op 180 graden Celsius. Bruneren is het bruin maken van je product. Hierdoor krijgt je product ook een lichte roostersmaak.
Stap 2 – Zet een thermoblender klaar en giet de hazelnoten erin
Stap 3 – Zet de blender aan en wacht tot je een mooie hazelnoot crème krijgt
Stap 4 – Serveer direct of plaats in een luchtdichte bak in de koeling

3 aandachtspunten bij eten purereren:

1 – Bij sommige producten moet je het eerst laten afkoelen voordat je het pureert!
2 – Let op bij het gebruik van een staafmixer, dat je nooit met je hand het kopstuk vast pakt. Als u de staafmixer wilt schoonmaken, haal je eerst de stekker uit het stopcontact!
3 – Lees eerst de handleiding als u gebruik maakt van een thermoblender

Waarop kan ik de techniek toepassen?

Alle soorten groentes en fruit.

Join Waitlist We will inform you when the product arrives in stock. Please leave your valid email address below.
0